MH17: Velitel ruských separatistů je žalován o odškodné 900 milionů dolarů

16. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Igor Girkin, velitel ruských separatistických jednotek byl oficiálně obžalován, že loni v červenci zorganizoval sestřelení malajského dopravního letadla na východní Ukrajině. V žalobě, podané v Chicagu, se tvrdí, že Girgin jednal s požehnáním Kremlu, když jeho jednotky střílely na boeing 777, který letěl z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Girkina žalují rodiny 18 cestujících, kteří zahynuli, včetně šesti Britů.

Girkin těsně po sestřelení letadla přijal na sociálních sítích odpovědnost za sestřelení letounu, domníval se, že to bylo ukrajinské letadlo An-26 a dodal: "Varovali jsme je - ať nelétají v našem vzdušném prostoru."

Tento výrok byl pak rychle ze sociálních sítí odstraněn. Vedl však k obvinění, že Girkinovi muži zřejmě sestřelili malajské letadlo omylem.

Myroslava Reginskaya, Girkinova mluvčí, který si také říká Igor Strelkov, konstatovala, že bývalý velitel na obvinění nebude reagovat.

"K tomu nemáme co říci a nebudeme se k tomu vyjadřovat. Když jsou tito lidé idioti, jsou idioti," řekla.

Floyd Wisner, právník, který žalobu podal, použil amerického Zákona na ochranu obětí mučení, kterého lze použít proti cizím občanům.

"Nejde o peníze, jde o odpovědi od Girkina a o nátlak na Rusko, aby spolupracovalo s mezinárodním tribunálem," řekl Wisner.

Manželka jedné z obětí také žaluje Malajské aerolinie za zanedbání svých povinností tím, že letadlo letěl přes východní Ukrajinu v době, "kdy to byla mezinárodní uznávaná válečná zóna".

Rozhlas BBC vysílal v minulých dnech reportáž obsahující svědectví místních lidí na východní Ukrajině, kteří byli svědky sestřelení malajského letadla. Pršely kolem nich mrtvoly. Lidé ze sestřeleného letadla padali s rozpaženýma rukama. Tam, kde cestující dopadl, vznikl v zemi kráter.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5843

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015