USA po třiceti letech propustí izraelského špiona Pollarda

29. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Právní zástupce Jonathana Pollarda, který strávil takřka 30 let v americkém vězení kvůli špionáži pro Izrael, včera oznámil, že jeho klient bude v listopadu propuštěn.

Pollard je americký občan zatčený v listopadu 1985, když se pokoušel získat azyl na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu. V procesu, který vyvolal senzaci a mnoho vášní, byl odsouzen k doživotnímu vězení.

Jeho příznivci tvrdili, že byl přehnaně potrestán, vzhledem k tomu, že špehoval pro amerického spojence. Kritici včetně vyšetřovatelů a představitelů vlády ho označovali za zrádce, který poškodil národní bezpečnost zveřejněním citlivých dokumentů.

Pollard měl šanci na předčasné propuštění v rámci původního rozsudku. Jeho právníci tvrdí, že rozhodnutí o udělení milosti nebylo "spojeno s nedávnými událostmi na Blízkém východě" - což je zjevná narážka na spekulace, že Pollard je propuštěn, aby byl Izrael odškodněn za jadernou dohodu s Íránem.

Obamova administrativa již nabízela propuštění Pollarda vloni v rámci snahy nabídnout Izraeli pobídku, která by jej přiměla k pokračování v rozhovorech s Palestinci. Jednání ale stejně zkolabovala a nabídka nikam nevedla.

I když Bílý dům a další vládní představitelé usilovně tvrdí, že plánované propuštění nemá nic společného s íránskou dohodou, izraelská strana se vyjádřila, že propuštění vítá, ale že to neoslabuje její opozici vůči dohodě s Íránem. (V této věci v Izraeli existuje konsensus napříč politickými stranami, ani další Obamův pokus svrhnout Netanjahua by tedy nic nezměnil - KD).

Šedesátiletý Pollard trpí vážnými zdravotními problémy a měl by být propuštěn 21. listopadu. Kdyby nedostal milost, musel by strávit ve vězení dalších 15 let. Podle právního zástupce se těší na shledání s manželkou Esther.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6923

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2015