Channel Four News: Ostrov Kos se snaží řešit krizi s uprchlíky

Potíž na humanitárních krizích je to, že se skládají z jednotlivých lidských bytostí

14. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

A zde je Soa z Aleppa. Ta přicestovala se svou dcerou Lilian před 48 hodinami. Hovoří tady o šokujících událostech věcně. Jako když její soused, který bydlel v bytě nad ní, šel do obchodu za rohem. Do ulice, kde bydlela, začaly padat rakety a usekly mu hlavu.

Jak vysvětluje své dceři, co se děje? Říká jí, že Asad a Isis si na ulici hrají. Hrají si s rachejtlemi.

Zítra pojedou za jejím manželem do Holandska. Ve velké evropské imigrantské krizi funguje kontext zpětným pohybem. Začnete jí pořádně rozumět teprve, když se podíváte zblízka.



Moderátor: U řeckého ostrova Kos přistála velká výletní loď, na níž budou ubytováni a registrováni uprchlíci. Je to pokus poradit si s velkým přílivem lidí, mnozí z nichž prchají před válkami v Sýrii a v Afghánistánu. Náš reportér Paraic O'Brien tam je. Poraicu,

Paraic O'Brien: Krishi, myslím, že nikdo nenajde v evropské historii něco takovéhleho. Za mnou je ta obří výletní loď, která se stane plovoucím střediskem pro uprchlíky. Jak to bude fungovat? Noví příchozí ze Sýrii, a vezmou na loď jen lidi ze Sýrie připlují na ostrov Kos, pak se registrují na lodi za mnou a dále pocestují do Atén. Pokud jste hledali velké prohlášení o velikosti této imigrační krize, větší prohlášení už asi nenalezneme. Dnes jsme ale na ostrově Kos hledali podrobnosti.

Potíž na humanitárních krizích je to, že se skládají z jednotlivých lidských bytostí - a z krize. Někteří lidé by zřejmě viděli kolem náklaďáku s pitnou vodu dnes na Kosu "hejno". Ale když se podíváte pozorněji, vidíte něco jiného.

Tato rodina přicestovala dnes ráno. Z Kobani.

Otec: "Amina."

Reportér: "V Sýrii před válkou jsem chodila do školy, říká holčička. Ale teď žádná škola není. Tak jsme přišli sem." Po čem se jí nejvíc stýská? Po kamarádech ze školy, říká. "A kdo je ve škole tvá nejlepší kamarádka?" - "Sara."

Dnes nám policie sdělila, že varovala řeckou vládu o chaosu na ostrově už před mnoha měsíci. A nejde jenom o počty. Syřané, pochopitelně, tu dostávají přednost. Ostatní národnosti mají pocit křivdy. Takže včera večer se před stadionem, kde jsou lidé registrováni, konal protest.

Reportér: "Tady se děje to, že se tady odehrává protest vsedě afghánských uprchlíků. Mají pocit, že se s nimi nezachází férově a že všechny výhody dostávají syrští uprchlíci."

Řecká vláda si uvědomila, co se děje. Dnes na Kos připlula loď Elefterios Venizelos. Je pojmenována po velkém řeckém modernizátoru a bývalém premiérovi. Vznikne z ní plovoucí uprchlický tábor.

Takže: co víme o tomto obřím plovoucím registračním středisku? Víme, že má kapacitu pro asi 2500 uprchlíků. Víme, že má 1600 lůžek. Víme, že je tam posádka 110 lidí. A víme, že řecká vláda zaplatila za její nájem téměř půl milionu euro.

Noví příchozí se tu budou muset registrovat, než pojedou do Atén. Na loď by také měli přejít uprchlíci, utáboření na pláži.

Reportér: "Jak byste popsala, že řecká vláda řeší krizi, která vznikla na Kosu?"

Zacharoula Tsirigoti, šéfka cizinecké policie: Řecká vláda se snaží dělat, co je v jejích silách. A myslím si, že za týden zaregistrujeme nejméně 7000 syrských uprchlíků.

Reportér: A co se stane, až přijedou další?

Zacharoula Tsirigoti: Budeme dělat totéž.

Reportér: Takže ta loď tady zůstane tak dlouho, jak dlouho jí bude zapotřebí.

Zacharoula Tsirigoti: Ano.

Reportér: Někteří lidé popisují to, jak Řecko řešilo tuto krizi, jako naprostý bordel.

Zacharoula Tsirigoti: K tomu nemám co říct.

Reportér: A zde je Soa z Aleppa. Ta přicestovala se svou dcerou Lilian před 48 hodinami. Hovoří tady o šokujících událostech věcně. Jako když její soused, který bydlel v bytě nad ní, šel do obchodu za rohem. Byl Eid, slíbil, že jí přinese nákup potravin. Do ulice, kde bydlela, začaly padat rakety a usekly mu hlavu.

Jak vysvětluje své dceři, co se děje? Říká jí, že Asad a Isis si na ulici hrají. Hrají si s rachejtlemi.

Zítra pojedou za jejím manželem do Holandska. Ve velké evropské imigrantské krizi funguje kontext zpětným pohybem. Začnete jí pořádně rozumět teprve, když se podíváte zblízka.

0
Vytisknout
5796

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2015