Ukrajina: Putin eskaluje, Obama váhá

19. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruské nepravidelné jednotky na okupované východní Ukrajině přes víkend a v pondělí ostřelovaly ukrajinské vládní pozice. (Zesílené ostřelování trvá bez větší pozornosti západních médií a za nulové pozornosti politiků již čtyři týdny - KD.) Dělostřelecký přepad zabil dva civilisty a zranil několik dalších na mariupolském předměstí Sartana, jež leží na břehu Azovského moře. Jde o jednu z velkých eskalací konfliktu od zimního příměří. Obamova administrativa mezitím dál blokuje již schválenou dodávku kontrabaterijních radarů a další pomoci určené Kyjevu, která by mu pomohla se před takovými útoky bránit.

"Separatisté" každý den podniknou průměrně 80 - 100 útoků na ukrajinské pozice, v rozporu s dohodami z Minsku. Kreml chce vyvolat demoralizaci mezi ukrajinskými vojáky, aby mohl vyvíjet nátlak na politické vedení země.

V důsledku Minských dohod Kyjev jednoduše nemá možnost čelit ruské agresi. Moskva sází na působení materiálních škod a lidského utrpení nepravidelnými útoky s použitím 120 mm minometů, 122 mm a 152 mm houfnic. Střílí na domy, továrny a opevnění.

Bílý dům nechce dodat Ukrajině smrtící zbraně. Ale ani již schválenou dodávku nesmrtících prostředků nedodává včas. Pentagon již připravil k dodávce zmíněné kontrabaterijní radary, které by Kyjevu pomohly potlačovat palbu protivníka, i kurzy pro ukrajinské vojáky. Politické schválení však stále chybí.

Není divu, že za takových průtahů si Vladimir Putin myslí, že může dohody beztrestně porušovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9803

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015