Evropa potřebuje "racionálnější" debatu o migrantech, říká šéf agentury OSN

21. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Některé východoevropské země reagovaly uboze, "protože nemají tradici ve vztahu k azylu," konstatoval Guterres.

Postoje k migrantům v Evropě jsou "spíše emocionální než racionální", popírají realitu migrace, což zase napomáhá probíhající krizi. Tvrdí to šéf uprchlické agentury OSN Antonio Guterres.

V rozhovoru pro AFP Guterres varoval před rozměry migrační krize a vyzval k celoevropskému řešení, "jelikož žádná země ji nemůže vyřešit sama".

Pokusy o prosazení jednotného přístupu k problému byly však podle něj podkopány náladami veřejnosti, které jsou někdy iracionálně protiimigrantské.

"Myslím, že diskuse o migraci v Evrově jsou diskuse, které jsou spíše emocionální než racionální," prohlásil Guterres v sídle UNHCR v Ženevě.

"Migrace je součástí řešení evropských problémů," dodal a poukázal na nízkou porodnost ve většině evropských zemí a fakt, že migranti často vykonávají práce, o které místní nestojí.

Místo aby se Evropané snažili spravovat příliv uprchlíků způsoby, které zohledňují potřeby evropských společností, došlo k situaci, kdy jsou tyto potřeby popírány.

Ze situace potom profitují "pašeráci a přepravci".

Podle OSN dorazilo letos k evropským břehům téměř 260 000 migrantů z Afriky a Blízkého východu, typicky po riskantní cestě přes Středozemní moře organizované pašeráky lidí. Jde o největší migrační vlnu od konce II. světové války.

Gutteres pochválil vesměs efektivní zacházení s žadateli o azyl ve Švédsku a Německu, podle něj není náhoda, že zhruba polovina žadatelů míří do obou jmenovaných zemí.

"V Evropě potřebujeme uznat, že některé země dělají excelentní práci... ale jsou tu jiné země, které svou práci neodvádějí," dodal Gutteres.

Je podle něj jasné, že Řecko stižené krizí nemá kapacitu vyrovnat se s přílivem uprchlíků, jejichž počet již letos přesáhl 170 000.

Některé východoevropské země reagovaly uboze, "protože nemají tradici ve vztahu k azylu," konstatoval Guterres.

Odsoudil oznámení slovenského ministerstva vnitra, podle nějž je země ochotna přijmout 200 syrských uprchlíků, ale jedině v případě, že půjde o křesťany.

"Přesídlení je něco, co je třeba udělat na základě zranitelnosti, ale bez jakékoliv, jakékoliv diskriminace (na základě) náboženství," řekl Guterres.

Před rozhovorem pro AFP šéf uprchlické agentury OSN přivítal dohodu mezi Británií a Francií ohledně přístupu k pašerákům lidí a zlepšení životních podmínek lidí, kteří žijí v podmínkách připomínajících slumy ve francouzském přístavním městě Calais.

Podle něj se však s problémem pašeráků lze vypořádat pouze rozšířením legálních možností přistěhovalectví.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7527

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2015