Syrský básník: Zbila mě řecká policie. Nevím proč

5. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Reportéři rozhlasu BBC doprovázejí uprchlíky na jejich cestě ze Sýrie do Evropy. Každý den se vysílá další pokračování jejich anabáze v polední zpravodajské relaci. Zde je úryvek z pokračování ze čtvrtka:

Rodiny některých Syřanů, kteří byli na ostrově Samos, si stěžovaly, že musely spát na ulici a neměly jídlo ani vodu. Brzo se ukáže, že ty měly vlastně štěstí. Mustafa je básník, který musel ze Sýrie uprchnout, když režim začal považovat jeho básně za kritické vůči vládě. Byl v davu lidí, který zmlátil dav řeckých mužů, někteří měli policejní uniformy.

Sundává si košili, panebože: Záda má plná modřin a řezných ran. Zbili ho zlomeným veslem. Netuší proč.

"Seděli jsme u moře v přístavu a muži začali křičet a začali nás mlátit." Mustafa riskoval všechno, aby se dostal do Evropy. Zjistil, že to tam nevypadá, jak si představoval. Nikdy ho nenapadlo, že ho v Evropě budou bezdůvodně mlátit.

"Lidé v Sýrii prchají před armádou a před policií. Dostanou se do zahraničí a tam je čeká totéž."

Suparazu je z Latakie v Sýrii. Je čtyři měsíce těhotná. Když jeho manžela bila policie, snažila se jí v tom bránit, tak ji zmlátili taky.

"Začal bít jejího manžela, ona do něj strčila, tak ji srazil k zemi a začali ji mlátit obuškem. Kopal jí a nadával jí." (Pláče) "Říká, že neměla nikdy ze Sýrie odcházet."

Abjan a skupina mužů ze Sýrie se shodli, že by se do Evropy vůbec nevydali, kdyby bylo možné v Sýrii zůstat.

Jeden muž tu právě řekl, že kdyby OSN dělala víc v Sýrii, oni by ze Sýrie neodcházeli. Nechtějí odcházet z vlastní země. Chtějí, aby válka skončila.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 28) ZDE

0
Vytisknout
7256

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2015