Stanovisko amerického ministerstva zahraničí: Dohoda s Íránem "není právně závazná" a Teherán ji nepodepsal

4. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Prezident Obama nevyžadoval, aby íránští lídři podepsali dohodu o jaderném programu, kterou vyjednal jeho tým s teheránským režimem. A tato dohoda také není "právně závazná". Uznává to dokument ministerstva zahraničí adresovaný členu Sněmovny reprezentantů Mikeu Pompeovi.


"Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) není smlouvou nebo exekutivní dohodou a nejde o podepsaný dokument," napsala náměstkyně Julia Frifieldová 19. listopadu. Odepisovala na dopis, který Pompeo zaslal ministru zahraničí Kerrymu, v němž si všímá okolnosti, že dokument předložený Kongresu není podepsán, a ptá se, zda jde o finální verzi. Frifieldová odpověděla, že Kongres obdržel finální verzi. Označila JCPOA za sadu "politických závazků" - a to nepochybně zvýší obavy Kongresu ohledně možného porušení dohody.

"Úspěch JCPOA nebude záviset na tom, zda je legálně závazný nebo podepsaný, ale spíše na rozsáhlých ověřovacích opatřeních, která jsme zavedli, stejně jako na pochopení ze strany Íránu, že máme kapacitu znovu zavést - nebo posílit - sankce, pokud závazky nesplní," napsala Frifieldová Pompeovi.

Íránský prezident Hasan Rúhání v srpnu zrazoval parlament od hlasování o dohodě, protože by podle něj takto režimu na základě dokumentu, který nepodepsal, vznikly legální závazky. "Proč bychom na íránský lid měli nakládat zbytná právní omezení?"

Pompeo citoval tato vyjádření ve svém dopise, ale Frifieldová na ně nereaguje.

Celý dopis:

Letter from State Department Regarding JCPOA

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6117

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2015