1000 amerických rabínů podepsalo dopis vítající syrské uprchlíky

5. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Více než 1000 amerických rabínů podepsalo dopis, požadující, aby zvolení činitelé v USA "projevili morální státníctví v rámci amerického programu přijímání uprchlíků".

Dopis zveřejnil server ctihodné americké židovské charitativní organizace Hebrew Immigrant Aid Society, která byla původně založena v 19. století na pomoc emigrantům z carského Ruska.

Dopis je důležitou intervencí v americké debatě o uprchlících, kdy konzervativní politikové zneužívají záminku teerorismu jako výmluvu pro legislativní pokusy omezit příchod syrských uprchlíků do USA (je jim jedno, že žádný z pařížských útočníků nebyl identifikován jako syrský uprchlík či občan, poznamenává deník Washington Post).

Rabíni odmítají tento druh politiky připomínkou historických zkušeností židů v USA:

"Od svého založení nabízely Spojené státy útočiště a ochranu nejzranitelnějším lidem světa. Opakovaně byli těmito uprchlíky židé. Ať prchali před pogromy v carském Rusku, před hrůzami holocausu anebo před pronásledováním v sovětském Rusku nebo v Íránu, naši příbuzní a přátelé nalezli v USA bezpečí. Proto jsme silně znepokojeni, že tolik politiků projevuje svůj odpor proti přijímání uprchlíků. Útoky v Paříži a v Bejrútu z minulého měsíce jsou citovány jako důvod, proč zabránit příchodu lidí, kteří jsou sami obětmi teroru. A v těch výrocích my, židovští vedoucí představitelé, vidíme, jak se temný okamžik naší historie opakuje.

V roce 1939 odmítly Spojené státy dovolit lodi St.Louis přistát v naší zemi. 900 židovských uprchlíků bylo posláno zpět do Evropy, kde mnozí z nich zahynuli v koncentračních táborech. Ten okamžik byl poskvrnou historie naší země - tragickým rozhodnutím, učiněným v politické atmosféře obrovského strachu, podezřívání a antisemitismu. Washington Post zveřejnil výsledky průzkumů veřejného mínění v USA začátkem čtyřicátých let dvacátého století, z něhož vyplynulo, že většin amerických občanů nechtěla tehdy přijmout židovské uprchlíky v USA.

V roce 1939 nedokázala naše země rozlišit mezi skutečným nepřítelem a obětmi nepřítele. Neudělejme tutéž chybu v roce 2015."

Celá řada prominentních židovských organizací v USA důrazně odsoudila rétoriku proti syrským uprchlíkům. Antidifamační liga v listopadu kritizovala desítky amerických guvernérů, kteří se vyjádřili, že budou blokovat pokusy přijmout Syřany ve svých státech.

"Tato země nesmí propadnout strachu a zaujatosti a nesmí se obrátit zády k zásadnímu příslibu našeho národa poskytovat ochranu uprchlíkům a lidským právům," zdůraznil ředitel Antidifamační lidy Jonathan Greenblatt. "Přesně teď je čas postavit se na obranu našich základních hodnot, včetně toho, že jsme hrdý národ přistěhovalců. Chovat se jinak by signalizovalo teroristům, že ve válce proti demokracii a svobodě vítězí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6046

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2015