The Economist:

Polsko a za ním v závěsu ostatní visegrádské země ohrožují sebe i Evropskou unii

5. 12. 2015

čas čtení 6 minut

Nová polská vláda začala strašně

Visegrádská skupina nemá dostatečné množství hlasů na to, aby zablokovala rozhodnutí Evropské komise, ale pokud se stane Visegrádská skupina baštou antiliberalismu, mezi Evropou Východu a Západu vznikne propast.

Výhodou demokracie je, že voliči mohou vykopnout vládu, aniž by poškodili stát. Jenže někdy nové vládě nestačí odstranit starou vládu z pódia, ale začne bourat i samotné jeviště. To hrozí nyní v Polsku. Populistická strana Právo a spravedlnost, která se teď dostala k moci po osmi letech v opozici, spěšně a razantně mění Polsko. Porušila ústavu tím, že nahradila soudce jmenované předchozí vládou do ústavního soudu, jmenovala politicky zaujaté jedince do čela výzvědných služeb, provádí čistky státních úředníků a ruší polské závazky vůči Evropské unii. Když byla strana Právo a spravedlnost u moci před osmi lety, její funkční období bylo charakterizováno výstřední, často měněnou politickou strategií a nacionalistickou paranoiou: od té doby se nijak nezměnila.

Polsko je důležité. Je ukovením středovýchodní Evropy, je to největší země tohoto regionu a daleko největší ekonomika. Jeho stabilita, prosperita a proevropská orientace mu získala respekt a diplomatickou autoritu. Pokud s tím chce strana Právo a spravedlnost skoncovat, dělá to dobře. Šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski obdivuje maďarského premiéra Viktora Orbána, které podporuje vznik "neliberální demokracie". Strana Právo a spravedlnost podniká první kroky tímtéž směrem. A Evropská unie, oslabená krizí, není schopna tomu čelit.

Motorem strany Právo a spravedlnost je nepřátelství vůči polské liberální, světské, městské elitě. Strana Právo a spravedlnost je nesourodá koalice sociálních konzervativců, katolických nacionalistů, euroskeptiků, protikorupčních horlivců, konspiračních teoretiků, ochranářů a agrárníků. Jako mnoho populistických stran, strana Právo a spravedlnost spojuje neliberální zahraniční a kulturní politiku s etatistickou a krátkozrakou hospodářskou strategií. Jedním z prvních plánů této vlády je rozhodnutí snížit věk odchodu do důchodu, zrušit reformu předchozí vlády. V rychle stárnoucím Polsku je to finančně neodpovědné, ale populární u šedivějících voličů, kteří stranu Právo a spravedlnost podporují.

Když byla naposledy v letech 2005-2007 strana Právo a spravedlnost u moci, vyvolávala konflikty s Německem a vytvořila atmosféru hysterické nepředpověditelnosti. Činitelé strany šířili teorii, že postkomunistickému polskému státu vládnou tajně aparátčíci z komunistické éry. A když strana Právo a spravedlnost přišla o moc, když pak r. 2010 havarovalo ve Smolensku letadlo s polským prezidentem Lechem Kaczynskim, mnoho lidí ve straně Právo a spravedlnost tvrdilo, že letadlo sestřelili Rusové a že Občanská platforma a její šéf Donald Tusk to utajil.

Během předvolební kampaně postavila strana Právo a spravedlnost do popředí umírněnou Beatu Szydlo jako kandidátku na premiéra. Ale od převzetí moci tahá za nitky Kaczynski. Antoni Macierewicz, jeden z nejhorších konspiračních teoretiků ohledně katastrofy ve Smolensku, je nyní polským ministrem obrany. Nový ministr kultury vyhrožuje čistkou ve veřejnoprávních médiích. Strana Právo a spravedlnost potlačuje práva homosexuálů a prezident Andrzej Duda vetoval zákon umožňující změnu pohlaví, protože se obává, že by se těhotné ženy mohly před porodem dítěte stát mužem. Kaczynski varuje, že muslimští uprchlíci "jsou nositeli chorob". Strana Právo a spravedlnost chce postavit Donalda Tuska, nynějšího předsedu Evropské komise, před soud.

Tento prudký posun Polska směrem k populismu tu zemi poškodí. Ale vážnější obavou je, že to ochromí v klíčových otázkách Evropskou unii, zejména při řešení uprchlické krize. Plán Evropské komise na rozdělování imigrantů čelí odporu z Maďarska a od dalších dvou členů visegrádské skupiny, Slovenska a České republiky. Polsko za nové vlády nyní hrozí, že se k nim přidá.

Visegrádská skupina nemá dostatečné množství hlasů na to, aby zablokovala rozhodnutí Evropské komise, ale pokud se stane Visegrádská skupina baštou antiliberalismu, mezi Evropou Východu a Západu vznikne propast.

Tím směrem leží šílenství

Konspirační teorie, které podporuje a šíří strana Právo a spravedlnost, zneužívají polského přesvědčení, že Poláci jsou oběti. Tento pocit je v Polsku hluboce zakořeněný a je nesmírně rozmazlený a sobecký. Pokojný rozklad komunismu byl triumfem, nikoliv spiknutím. Letecká katastrofa ve Smolensku byla nehoda. Za posledních pětadvacet let se Polsko stalo nesmírně významným hráčem na evropské politické a hospodářské scéně. K dosažení tohoto úspěchu bylo nezbytné členství Polska v EU. Dobré vztahy Polska s Německem přinášejí Polsku prospěch, zejména když se staví proti ruské agresi na Ukrajině.

V normálních dobách by si Evropa mohla dovolit počkat, až se strana Právo a spravedlnost probudí a začne vnímat realitu. Nová polská vláda teprve svůj vandalismus zahájila. Strana Právo a spravedlnost možná změní svůj kurs, anebo se stane obětí špatné organizace a vnitřního hašteření. Polsko má instituce, které jsou schopné uhájit svou nezávislost. Není to zase tak lehké úplně zničit nějakou zemi.

Ale dnes není normální doba. Evropská unie čelí vážným problémům, od uprchlické krize přes globální oteplování až po Vladimíra Putina. Řešit je bude daleko lehčí s polskými partnery, kteří jsou součástí řešení, nikoliv součástí problému. Jinak Evropa nebude schopná své problémy vůbec řešit a v Polsku bude docházet k pomalému rozkladu jeho institucí. Poláci by měli straně Právo a spravedlnost dát jasně najevo, aby se svou destruktivní politikou okamžitě přestala.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8199

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2015