Německý vicekancléř obvinil Saúdskou Arábii, že financuje islamistický extremismus na Západě

7. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Sigmar Gabriel zdůraznil, že je načase dát najevo Rijádu, že se jeho chování už nebude tolerovat

Německý sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel veřejně obvinil Saúdskou Arábii, že financuje islámistický extremismus na Západě a varoval, že to musí přestat. Poukázal na to, že saúdský režim financuje extremistické mešity a komunity, které ohrožují veřejnou bezpečnost.

"Musíme Saúdům dát jasně najevo, že čas pohlížení stranou skončil," řeekl Sigmar Gabriel německému bulvárnímu listu Bild am Sonntag.

"Wahhabistické mešity po celém světě financuje Saúdská Arábie. Mnoho islamistů, kteří ohrožují veřejnou bezpečnost, pocházejí z těchto komunit v Německu."

Německá rozvědka v těchto dnech vydala mimořádné veřejné varování, že hrozí nebezpečí, že se Saúdská Arábie stane v arabském světě vážnou destabilizující silou. Kancléřka Merkelová se od toho prohlášení distancovala s tím, že to není oficiální názor německé vlády.

Nynější výroky Sigmara Gabriela dávají najevo, že německá vláda má o saúdském režimu vážné pochybnosti.

Wahhabismus, fundamentalistická sekta sunnitského islámu, který inspiroval jak Islámský stát, tak al Kajdu, je oficiální formou islámského náboženství v Saúdské Arábii.

Saúdská Arábie dlouhodobě použivá zisků z prodeje ropy k financování wahhabistických mešit po celém světě. Král Salmán byl ostře kritizován německými médii, že nabídl postavit pro syrské uprchlíky v Německu 200 mešit.

Sigmar Gabriel letos během návštěvy Saúdské Arábie promluvil na podporu Raifa Badawiho, saúdského bloggera, odsouseného k 1000 ranám bičem za "urážku islámu". Také zablokoval dohodu postavit v Saúdské Arábii německou zbrojovku, kterou schválila předchozí německá vláda.

"Samozřejmě, že potřebujeme Saúdskou Arábii k řešení konfliktů v regionu. Tu zemi nemůžeme ignorovat. Nemá ani cenu ji kritizovat každý den, protože to nezvýší naši připravenost pro vážné jednání o Sýrii," dodal Gabriel.

Islámský stát provedl v Saúdské Arábii celou řadu útoků, avšak Saúdská Arábie je systematicky obviňována, že financuje Islámský stát a další džihadistické skupiny v syrské občanské válce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5903

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2015