Proč se vzrušuje švédský tisk nad kolínskými útoky, ale nad rasistickými útoky v ČR skoro nikdy?

10. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Hynek Pallas poukazuje ve švédském listě Expressen na pokrytectví švédských médií, které se sice automaticky - jako všichni - nyní vzrušují nad kolínským osaháváním žen, avšak nad  terorizováním občanů v České republice se nepozastavuje nikdo, ani o něm nepíše.

Hynek Pallas konstatuje:

Už několik let se v různých českých městech organizují demonstrace občanů proti Romům, žijícím v dané oblasti (v pozadí jsou často místní politikové, kteří chtějí, aby se jim uprázdnily byty). Těchto demonstrací se účastní lidé ze sousedství a příslušníci extremní pravice. Společně pochodují do romských čtvrtí, kde se situace "zhoršuje", a šikanují a terorizují jejich obyvatelstvo. V jednom případě demonstranti vpadli do bytu, kam se schovala jedna romská rodina s dětmi, je to totéž město, kde o několik let dříve byla popálena romská holčička při rasově motivovaném žhářství. Několik pogromů bylo zastaveno na poslední chvíli.

Žádný český celostátní politik nikdy toto systematické šikanování neodsoudil, ani se nevydal na místo, aby vyjádřil solidaritu se zranitelnými a postiženými lidmi. A to navzdory tomu, že česká tajná služba na ohrožení Romů poukazuje a Amnesty International ostře varovala před tím, co se děje.

Hovoříme o stovkách až tisíci osob, které systematicky - někdy každý víkend - ohrožují už tak zranitelnou menšinu, včetně žen a dětí. Je tomu, jako kdyby bělošští Švédi se vydávali do míst, kde někdo právě spáchal žhářství proti uprchlickým ubytovnám a útočili na lidi s tmavou pletí.

A to se děje už několik let, od dubna do srpna. Skoro nikdy jsem o tom nic ve švédském tisku nečetl.

Článek ve švédštině ZDE

Zpráva Amnesty International o rasistických útocích proti Romům v České republice (v angličtině) ZDE

0
Vytisknout
9011

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2016