Martin Luther King jr. byl mnohem radikálnější, než jsme se domnívali

19. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

 (Charismatický bojovník za lidská práva by se 15. ledna dožil 87 let)

Vždy v lednu je Martin Luther King jr. univerzálně oslavován jako národní hrdina, který mírumilovně kázal proti rasové nespravedlnosti. Avšak tento obrázek světce je na hony vzdálený útokům, jimž reverend čelil po dobu svého života. Bývalý ředitel FBI J. Edgar Hoover jej „příznačně“ označil za „nejnebezpečnějšího černocha“ a „nejproslulejšího lháře v zemi“, zatímco FBI pozorně monitorovala jeho aktivity. Postupem času se Kingovy kontroverzní činy uhlazovaly, a byla tak pohřbena jeho radikálnější učení. Zde jsou čtyři z nich:

  1. Martin Luther King jr. prosazoval právo na zaměstnání garantované vládou

V posledních letech života reverend přesunul svou pozornost na ekonomickou spravedlnost jak na severu, tak na jihu USA. Zahájil kampaň pro chudé (Poor People’s Campaign) a přednesl návrh zákona o ekonomických a sociálních opatřeních, jenž by zaručoval národní odpovědnost ohledně zajištění zaměstnání pro všechny.

  1. Reverend byl kritikem kapitalismu a materialismu

King jr. byl pronikavým kritikem kapitalismu a materialistické společnosti a nabádal Američany, aby „směřovali k demokratickému socialismu“. Tázal se: „K čemu je dobré právo umožňující člověku sedět v bufetu, když nemá peníze ani na hamburger?“. King rovněž explicitně spojoval problém kapitalismu s rasismem.

  1. Odsoudil válku ve Vietnamu

Reverendova ostrá slova namířená proti válce ve Vietnamu proti němu popudila dokonce i jeho spojence, kteří se angažovali v boji za občanská práva. Nicméně King jr. ve své kritice neustával a prohlásil, že americké angažmá ve Vietnamu „roztrhalo Ženevské konvence“ a „posílilo vojenskoprůmyslový komplex“. Vládu Spojených států pak obvinil z toho, že je „největším šiřitelem násilí na světě“.

  1. Bojoval za plánované rodičovství a reprodukční práva

Martin Luther King jr. věřil, že povědomí o plánovaném rodičovství představovalo klíčový nástroj při boji za ukončení chudoby a rasové nerovnosti ve Spojených státech. „Vždy jsem se hluboce zajímal o horečnatou činnost Americké federace pro plánované rodičovství a měl k ní sympatie,“ prohlásil reverend.







Podrobnější informace ZDE

USA
0
Vytisknout
7763

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016