Fico zneužívá strachu z neexistujících uprchlíků ve snaze vyhrát nadcházející volby

15. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Slovensko: Voliči jsou znepokojeni nezaměstnaností a stavem zdravotnictví, premiér je posedlý neexistujícími migranty

"Když s lidmi hovoříte, je pro ně nesmírně obtížné uvést racionální důvody jejich strachu.

Slovensko není cílem imigrantů v Evropské unii, to ale nebrání Robertu Ficovi, aby proti nim neláteřil ve snaze posílit svou šanci vyhrát potřetí v parlamentních volbách příští měsíc, píše server Polico.eu.

Fico odmítá otevřít dveře EU - a Slovenska - imigrantům. "Jediný způsob, jak eliminovat rizika, jako byly pařížské a koĺínské útoky, je zabránit na Slovensku vzniku kompaktní muslimské komunity. Idea multikulturní Evropy selhala a přirozená integrace lidí, kteří mají jiný způsob života, jiný způsob myšlení, kulturního zázemí a především náboženství, není možná," řekl Fico minulý měsíc.

Je to součást pokusů využít protiuprchlických nálad v zemi 5 milionů lidí, která nezažila poválečnou migraci, jež dramaticky změnila složení mnoha západoevropských zemí.

Fico tvrdí, že jeho vláda dohlíží na "každého jednotlivého muslima" na Slovensku a že "slovenští občané a jejich bezpečnost jsou větší prioritou než jsou práva uprchlíků". "Bezpečnostní hrozba pro Slováky je 'nesmírně vysoká'," varuje Fico.

Všeobecné volby se budou na Slovensku konat 5. března a Ficova fixace na migranty přehlušila většinu ostatních otázek. Jeho středolevicová strana Smer vydala jako oficiální volební program jen pět vět.

Zatím to funguje. Směr získal v druhé polovině roku 2015 7 procentních bodů a na přelomu roku měl Smer asi 40 procent volební podpory.

Andrej Kiška, Ficův politický nepřítel, který nad ním zvítězil r. 2014 v prezidentských volbách, se ho pokusil zatlačit.

"Nemáme žádné migranty," řekl Kiska serveru Politico. "Slovensko nebylo tímto problémem postiženo. Máme své vlastní problémy a měli bychom se zaměřit na ně."

Ale Kiška je izolovaný hlas. Všechny strany kandidující ve slovenských volbách varují před imigranty z Blízkého východu a ze severní Afriky a Ficův jazyk je v souladu s postoji přicházejícími z Varšavy, z Budapešti i od českého prezidenta Miloše Zemana.

I když je strana Smer nominálně středolevicová a je členem bloku Strany evropských socialistů v EU, prosazuje amalgam měkkého nacionalismu, sociálního konzervatismu, korporatismu a etatismu.

Strana použila své parlamentní většiny k zvýšení minimální mzdy, k poskytují železničního cestování zadarmo pro více než polovinu občanů, nabízí investiční pobídky ve snaze přilákat novou továrnu firmy Jaguar Land Rover a poskytuje rozšířené pravomoci výzvědným službám.

Avšak všechno pro stranu Smer nejde hladce. Skandály ve zdravotnictví donutily jejího parlamentního mluvčího a ministra zahraničí koncem roku 2014 rezignovat, pak následoval záchranný vládní balíček pro krachující stavební firmu, jejíž majitel má těsné styky s vládní stranou, což ohrozilo Ficovy šance na znovuzvolení.

Pak přišla uprchlická krize. Fico zahájil ofenzívu. Slovensko hlasovalo na zářijové schůzce proti ostatním členským zemím EU, když se rozhodli přijmout přerozdělovací systém uprchlických kvót pro EU a pokusilo se zpochybnit hlasovací mechanismus EU použitý k schválení tohoto projektu v prosinci u Evropského soudního dvora.

Tato strategie je na Slovensku populární, i když bylo Slovensko požádáno, aby přijalo jen 803 uprchlíků. V průzkumu veřejného mínění uvedlo 89 procent Slováků, že jsou proti systému kvót EU.

Podle průzkumu Eurobarometru z listopadu jsou však Slováci daleko více znepokojeni nezaměstnaností, stavem ekonomiky, zdravotnictví a drahotou, nikoliv imigrací. Jen 6 procent Slováků se obává terorismu.

"Když s lidmi hovoříte, je pro ně nesmírně obtížné uvést racionální důvody jejich strachu," řekl Grigorij Mesežnikov, předseda Ústavu pro veřejné záležitosti v Bratislavě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6136

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2016