Filipíny ohrožuje historické sucho

22. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Abogantao Saiduna prohlíží své vyprahlé pole. Jsou na něm seschlé zbytky kukuřice, která podlehla nejhoršímu suchu za mnoho let. Prognózy říkají, že do dubna sucho, vyvolané klimatickým jevem El Niňo, zasáhne až 85 % filipínského území.


Klimatické změny Filipíny těžce zasáhly. Světová meteorologická organizace při OSN tvrdí, že je příliš brzy na to říci, zda je současné El Niňo, které mění vzorce vzdušného proudění a srážek, nejsilnější ze všech zaznamenaných. Nicméně už nyní je srovnatelné s extrémními klimatickými událostmi z let 1997 - 1998 a 1982 - 1983.

Na Filipíny přinesly klimatické změny dlouhé období neobvykle suchého počasí. Od 31. ledna takřka čtvrtina země zakouší extrémní sucho a meteorologové předpovídají, že do dubna na tom bude stejně až 85 % rozlohy země.

Jev El Niňo měl zvlášť ničivé důsledky na jižním ostrově Mindanao, který je filipínskou obilnicí a dodává více než 40 % potravin, upozorňuje FAO.

Koordinační agentura OSN pro rozdělování nouzové pomoci OCHA tvrdí, že zhruba 27 300 zemědělců na Mindanau je souběžně zasaženo suchem a přemnožením krys. Provincie Maguindanao vyhlásila "stav katastrofy" 29. ledna.

Mujiv Hataman, guvernér Autonomního regionu muslimské Mindanao, vysvětluje, že administrativa zjišťuje, kolik zemědělců bylo zasaženo. Již distribuuje potraviny, vodu, osivo a nástroje do vzdálených vesnic. Nejprve je třeba doručit potraviny a později, až sucho skončí, zemědělské potřeby.

Alexander Alonto, regionální tajemník ministerstva zemědělství, tvrdí, že vláda organizuje program umělého vyvolávání srážek prostřednictvím rozprašování speciálních chemikálií v mracích. Začala také distribuce pesticidů a speciálního osiva, které má být odolné vůči vedrům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7002

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2016