Při akci na podporu Savčenkové bylo v Moskvě zatčeno 39 osob

9. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Moskevská policie pozatýkala účastníky akce na podporu ukrajinské pilotky Savčenkové, která drží hladovku na protest proti procesu zorganizovanému ruskými úřady. 15 účastníků bylo převezeno na služebnu Tverskoj, 15 na služebnu Presněnskij a tam po vznesení obvinění byli propuštěni.


Obdobný osud potkal 5 osob na služebně Měščanskij. Na služebně Čínská čtvrť propustili čtyři zadržené, poté co byli také obviněni.

V Rusku platí zákaz protestních demonstrací, povoleny jsou pouze individuální protestní akce, při nichž se požaduje, aby účastníci stáli daleko od sebe. I v takových případech ovšem úřady často zatýkají a obviňují, což se stalo i tentokrát.

Naďa Savčenková je bývalou pilotkou ukrajinských pozemních sil. Podporučice Savčenková byla v létě roku 2014 coby dobrovolnice zajata proruskými silami v obci Metalist na východě Ukrajiny a předána do Ruska, kde ji obvinili z vraždy dvou ruských novinářů. Jeden z jejích právníků, Mark Feygin, ji označuje za válečnou zajatkyni a požaduje okamžité propuštění.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6147

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2016