Ruská počítačová aplikace zřejmě ukončí anonymitu veřejnosti

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Aplikace FindFace srovnává fotografie s profilovými fotografiemi na sociální síti Vkontakte (to je ruský Facebook) a dokáže identifikovat tváře se 70 procentní spolehlivostí

Aplikace byla zprovozněna v Rusku před dvěma měsíci a je tam od té doby nesmírně populární. Srovnává fotografie lidí s profilovými snímky na sociální síti Vkontakte, kde je více než 200 milionů lidí. V budoucnu zřejmě vznikne svět, kdy si vás někdo na ulici tajně vyfotografuje a systém vás okamžitě identifikuje podle vaší tváře na Facebooku. Obchody, policie a reklamní agentury vás tak budou schopny identifikovat v anonymním davu.

Za dva měsíce od zprovoznění systému FindFace aplikaci začalo používat půl milionu uživatelů a bylo provedeno téměř 3 miliony vyhledávání, informují autoři aplikace, šestadvacetiletý Artem Kucharenko a devětadvacetiletý Alexander Kabakov.

Jejich aplikace rychle prohledává obrovské databáze.

Někteří komentátoři upozorňují na potenciálně znepokojující použití této aplikace. V Petrohradě jí používá fotograf k fotografování a identifikaci lidí v petrohradském metru. Vigilanti na webu objevují profily pornohereček na sociálních sítích a šikanují je.

Technologie může používat jakoukoliv fotografickou databázi, avšak zatím nikoliv Facebook, protože Facebook ukládá i veřejné fotografie způsobem, k němuž je obtížný přístup.

Na oba autory aplikace se už obrátila ruská policie v regionech a vyhledává její pomocí podezřelé osoby. Potenciálně by úřady v autoritářských zemích mohly takto identifikovat všechny účastníky demonstrací.

Autoři aplikace si představují, že v budoucnosti, když občan pohlédne do výkladu, kde je vystaven určitý výrobek, může být automaticky vyfotografován, jeho fotografie identifikována a občan pak bude dostávat emailem reklamy na výrobky tohoto druhu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7717

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2016