Rakousko: Ultrapravicový kandidát na prezidenta byl těsnou většinou poražen

23. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


K výraznému posílení ultrapravicové Strany svobodných v Rakousku přispěly středo a východoevropské země. Tím, že blokovaly rozumné rozdělení uprchlíků do všech zemí EU, což by nezatížilo žádnou z nich, přispěly k tomu, že do Rakouska přišlo daleko větší množství uprchlíků, než by tomu bylo, kdyby středo a východoevropské země na řešení uprchlické krize rozumně spolupracovaly. Odporem vůči racionálnímu řešení uprchlické krize si visegrádské země zadělaly na dlouhodobý problém, protože posílením ultranacionalistické, fašistické Strany svobodných ve střední Evropě vzniká pro tento region bezpečnostní a strategické riziko destabilizace. (Totéž samozřejmě platí i pro Německo.)

Alexander Van der Bellen (72), levicový nezávislý kandidát zabránil těsnou většinou, aby se Rakousko stalo první členskou zemí EU s ultrapravicovým prezidentem. Van der Bellen, profesor ekonomie v důchodu, kterého podporovala rakouská Strana zelených, porazil protikandidáta z fašistické Strany svobodných, až teprve po sečtení 700 000 poštou odeslaných hlasů - tj. asi 10 procent volebních lístků.

V neděli získal ve volbách Van der Bellen 48.1% oproti Hoferovým 51.9% .

Po sečtení poštou odeslaných hlasů dostal Van der Bellen celkem 50.2% a Hofer 49.8%. Je to rozdíl pouhých 0,4 procentních bodů.

Podobně jako to dělají i v jiných evropských zemích ultrapravicové a populistické strany, rakouská Strana svobodných zneužívala protievropských a protiuprchlických emocí.

Jak poznamenal jeden komentátor na Facebooku, k výraznému posílení ultrapravicové Strany svobodných v Rakousku přispěly středo a východoevropské země. Tím, že blokovaly rozumné rozdělení uprchlíků do všech zemí EU, což by nezatížilo žádnou z nich, přispěly k tomu, že do Rakouska přišlo daleko větší množství uprchlíků, než by tomu bylo, kdyby středo a východoevropské země na řešení uprchlické krize rozumně spolupracovaly. Odporem vůči racionálnímu řešení uprchlické krize si visegrádské země zadělaly na dlouhodobý problém, protože posílením ultranacionalistické, fašistické Strany svobodných ve střední Evropě vzniká pro tento region bezpečnostní a strategické riziko destabilizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5336

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2016