Strana Alternative für Deutschland se octla v krizi

7. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

13 poslanců antiimigrační strany v Německu Alternative für Deutschland, která má v současnosti volební podporu mezi 9 až 14 procenty, z protestu opustilo svou parlamentní skupinu v Badensku-Württembersku na protest, že ze strany nebyl vyloučen poslanec Wolfgang Gedeon.

Gedeon vydal r. 2012 knihy nazvanou Zelený komunismus a diktatura menšin. V ní přirovnává popírače holocaustu, jako je David Irving, k čínským disidentům a tvrdí, že falešný antisemitský text Protokoly sionských starších, který je údajně plánem židovského spiknutí ovládnout svět, je pravý.

Popírání holocaustu je v Německu trestným činem.

Jörg Meuthen z vedení strany AfD vyzval k nulové toleranci proti antisemitismu v této straně, avšak nepodařilo se mu získat dvoutřetinovou většinu, které je zapotřebí k vyloučení Gedeona ze strany. Gedeon nakonec v úterý ze strany rezignoval, avšak bylo to příliš pozdě na to, aby to zabránilo středečnímu protestu třinácti poslanců AfD.

Skandál ohledně antisemitismu se považuje za vážnou ránu pro Frauke Petry z vedení strany, která je obviňována, že Gedeona ochraňovala.

Methuen a Petry spolu vzájemně soupeří ohledně toho, kdo bude ultrapravicovou stranu AfD zastupovat ve všeobecných volbách v Německu r. 2017. Methuen během skandálu opakovaně požadoval, aby byla Petry, která vede parlamentní skupin AfD v Sasku, v Badensku-Württembersku dána na index.

Petry se předtím pohádala s jiným představitelem umírněněnjšího křídla AfD. Zakladatel strany Bernd Lucke rezignoval z jejího politického klubu v červenci 2015 po sérii konfliktů s Petry na protest proti rostoucím "xenofobním a proruským tendencím" v této straně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7500

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2016