Británie a Evropa odmítají pomoc dětským uprchlíkům

26. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Británie i další evropské země se záměrně vyhýbají své povinnosti postarat se o tisíce uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Odmítají je jako "problém někoho jiného", konstatuje zpráva britské Horní sněmovny.

V důsledku toho žijí tisíce dětí v neuvěřitelně špinavých podmínkách, úřady se k nim staví podezřívavě a děti se stávají obětí kriminálníků, konstatuje zpráva Horní sněmovny. Více než 10 000 dětí se v Evropě ztratilo.

Odmítání Británie přijmout svůj podíl těchto dětí je "politováníhodný", konstatuje zpráva. Finanční tlaky v Británii způsobují, že státní činitelé někdy záměrně uvádějí, že je dítě vlastně dospělé, aby se o něho stát nemusel starat. Některé děti jsou zadržovány ve vazebních střediscích pro dospělé. Činitelé "nevěří příběhům dětí".

V roce 2015 požádalo v Evropě o azyl 88 265 dětí bez doprovodu rodičů. Letos se ve Středozemním moři utopilo nejméně 137 dětí.

Program Save the Children v Itálii zjistil, že 50 procent dětí, o které se starají, má sexuálně přenositelnou infekci. Je to důkaz, že jsou cestou pravidelně sexuálně zneužívány. Velké množství nezletilých dětí je vraceno do zemí původu bez adekvátní podpory.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6750

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2016