Bavorsko žádá od Berlína tvrdou reakci na vraždění

27. 7. 2016

čas čtení 3 minuty


Představitelé bavorské zemské vlády požadují rapidní vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl a tvrdší dohled nad ubytovacími zařízeními pro migranty. Premiér Horst Seehofer tvrdí, že jeho země po po dvou nedávných násilných útocích azylantů hluboce zraněna.


Bavorská pravicová vláda vyslala sérii celostátně směřovaných výzev k nastolení práva a pořádku v reakci na desetidenní šňůru útoků v jižním Německu, při níž zemřelo deset osob a desítky dalších byly zraněny.

Zemský ministr vnitra prohlásil, že vyhoštění odmítnutých žadatelů do krizových oblastí jako je Afghánistán, "by už nemělo být tabu".

Premiér a předseda konzervativní CSU Seehofer prohlásil, že Německo zasáhl "islamistický teror" a obyvatelé Bavorska v napětí očekávají, že je stát ochrání.

Seehofer je prvořadým konzervativním spojencem kancléřky Merkelové, který již od roku 2015 silně kritizoval příliv migrantů, vyzýval k posílení bavorské policie a označil za nezbytnou akci "místo neustálého povídání sem a tam".

Televizní vystoupení politiků probíhalo paralelně s mírovými protesty mnoha syrských a iráckých uprchlíků v Ansbachu. Zde v neděli zemřel sedmadvacetiletý Syřan po výbuchu batohové bomby před vinárnou. Zraněno bylo patnáct kolemjdoucích.

Sousední spolková země Bádensko-Württembersko, kde v neděli syrský uprchlík mačetou zabil kolegyni, oznámila balík protiteroristických opatření v hodnotě 4,6 milionů eur.

Premiér Winfried Kretschmann ze Strany zelených a zemský ministr vnitra Thomas Strobl z CDU oznámili okamžité zahájení náboru expertů na kybernetický boj se znalostí arabštiny. Strobl prohlásil, že by uprchlíci měli být předmětem "obecného podezření".

Spojenci Merkelové zdůrazňují, že tři ze čtyř útočníků přijeli do Německa před loňským přílivem uprchlíků. Frankfurtská organizace Pro Asyl varovala před příliš rychlými závěry.

Také spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere ve veřejnoprávní televizi ZDF varoval před příliš rychlými závěry a předsudky vůči uprchlíkům z muslimských zemí. "Víme, že uprchlíci nejsou svatí ani hříšníci," prohlásil ministr a dodal, že úřady nemohly předpokládat, že tito lidé představují vysoké riziko. Vyzval obyvatelstvo, aby zůstalo přátelské, otevřené, ale nikoliv naivní.

Šéfka parlamentní frakce strany Die Linke Sahra Wagenknechtová sdělila ARD, že "integrace velkého počtu uprchlíků a imigrantů v každém případě zahrnuje problémy a je mnohem složitější, než se paní Merkelová vloni na podzim snažila naznačit svým "Zvládneme to"."

Ke dvěma z útoků v severním Bavorsku se následně přihlásila extrémistická skupina "islámský stát". Mladík íránského původu, který v Mnichově zabil devět lidí a zastřelil se, podle policie byl posedlý masovým vražděním a s IS jej nespojuje nic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7553

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2016