Kampaň Hilary Clintonové: Demokratická strana se znovu stala terčem hackerského útoku z Ruska

30. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Datový program, který používá kampaň prezidentské kandidátky Hillary Clintonové z Demokratické strany, se stala terčem hackerského útoku. Je to součástí hackerského útoku na Celostátní výbor Demokratické strany (DNC), který podle výzvědných expertů provedly ruské výzvědné služby, uvedl tým kampaně Hillary Clintonové v pátek.

Zpráva přišla v okamžik, kdy podle nového průzkumu veřejného mínění Reuters-Ipsos má Clintonová náskok šesti procentních bodů před Trumpem. Kampaň Clintonové obvinila Trumpa, že je spojena s hackerským útokem. FBI uvedla, že zkoumá "přesnost, podstatu a rozsah těchto záležitostí".

Začátkem loňského roku se dostali ruští hackeři Cozy Bear a Fancy Bear do Celostátního výboru Demokratické strany (DNC). Usuzuje se, že byli zdrojem zveřejnění 20 000 emailů, které byly minulý týden zveřejněny serverem Wikileaks. V emailech se debatovalo o tom, jak zabránit demokratické nominaci vermontského kandidáta Bernieho Sanderse.

Tento týden se stal terčem hackerského útoku i síť Demokratické strany, získávající finanční příspěvky na prezidentskou kampaň, DCCC. Američtí výzvědní odborníci to také připisují ruským hackerům. V případě DCCC získali hackeři přístup k celé síti. Měli přístup jak k emailům, tak k memorandům o strategii a k průzkumům situace v opozici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5363

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2016