Moskva stupňuje obtěžování západních novinářů

3. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Americká zpravodajská zpráva tvrdí, že ruská vláda vede široce založenou a "oportunistickou" kampaň s cílem rozšířit politický vliv v Evropě. Nasazuje v ní internetové trolly a další kybernetické aktéry, kteří mají obtěžovat prozápadní novináře a šířit prokremelské postoje na sociálních sítích.


Odtajněné shrnutí zprávy získal server Yahoo. Dokument také popisuje roli dvou státních médií, RT a Sputniku. Ta se podle expertů angažují ve stále agresívnější informační válce. Podle zprávy se ruská média zaměřují na "aktivistické" publikum včetně krajní pravice a krajní levice.

Rozhodnutí zprávu odtajnit se časově shoduje s nedávnými odhaleními ohledně podezření z ruských kybernetických útoků na Demokratickou stranu a další politická uskupení. "To verze aktivních opatření pro 21. století," tvrdí Heather Conley, ředitelka ruského programu Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS). Odkazuje tím na pojem z dob studené války, který označuje sovětské pokusy manipulovat západní veřejné mínění šířením dezinformací. Šlo například o tvrzení, že američtí vědci záměrně vyrobili virus AIDS v rámci programu vývoje biologických zbraní ve Fort Detricku.

Cenley dodala, že využití technik informační války bylo nyní začleněno do oficiální ruské vojenské doktríny. Cílem není "anihilace" nepřátel, ale jejich "oslabení zevnitř" tím, že "udržujete všechny mimo rovnováhu" a "šíříte pochybnosti" o politických lídrech a institucích. CSIS vydá vlastní zprávu na zmíněné téma v průběhu října.

Rusko využívá trolly na sociálních sítích, což zapadá do daného vzorce. Loňská zpráva Guardianu identifikovala kancelář v Petrohradu, kde působí stovky placených blogerů pracujících bez v nepřetržitém provozu. Plní internetové stránky a fóra sociálních médií příspěvky, které vychvalují Putina a odsuzují "zkaženost a nespravedlnost" Západu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7067

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2016