Čtyřicet milionů Rusů nacvičuje jadernou válku

6. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Čtyřicet milionů občanů Ruské federace se právě podílí na manévrech připravujících zemi na jaderný konflikt se Západem ZDE. Vojenská televize Zvězda minulý týden varovala, že "schizofrenici z Ameriky brousí jaderné zbraně namířené na Moskvu". Úřady ovšem oznámily, že vybudovaly protijaderné kryty pro všech 12 milionů obyvatel hlavního města.


Žádný jaderný útok na Ruskou federaci nikdo nechystá. Jedině ona sama horečně zbrojí navzdory faktu, že pokles příjmů z prodeje ropy vážně postihl ekonomiku i státní rozpočet. Na Rusko nikdo neútočí, zato ruské jednotky se účastní válek na Ukrajině a v Sýrii.

Věří Kreml skutečně tomu, že se Američané chystají k útoku? Těžko říci. Kruh Putinových blízkých se nesmírně zúžil a proniknou do něj jen informace odpovídající politické objednávce. To je čertovo kopýtko každé autoritářské vlády, která potlačuje kritiku: Nakonec nezbývá nikdo, aby účinně korigoval vládní propagandu, aby poskytl zpětnou vazbu a umožnil kontakt s realitou. Co vláda vypustí, to poskokové poslušně amplifikují a vrací nazpět s velikou ozvěnou.

Je ovšem možné, že masivní manévry signalizují i něco jiného. Kreml plánuje sám provést nějakou akci (jadernou válku jistě ne...), která může vyvolat rychlou eskalaci napětí ve vztazích se Západem. A ještě před ní dává najevo, že je připraven na všechny alternativy.

Na rozdíl od Západu, který spolu s Barackem Obamou stříhá metr a ani dva roky po ruském útoku na Ukrajinu stále ještě není připraven vůbec na nic. Fyzicky ani psychologicky. 

0
Vytisknout
9824

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2016