Středoevropané žijící v Anglii se bojí informovat policii, že jsou terčem nenávistných zločinů

7. 1. 2017

čas čtení 1 minuta



Středoevropané žijící v Anglii mají tak velký strach, že přijdou o tamější právo pobytu, že se bojí informovat policii, že byli terčem nenávistných zločinů, konstatovala Joanna Mludzinska, ředitelka Polské společenské a kulturní asociace v Británii. Mludzinska bude v úterý svědčit před parlamentní komisí londýnské Dolní sněmovny. Varovala, že občané Evropské unie se cítí natolik bezprávnými, vzhledem k tomu, že je londýnská vláda používá jako "rukojmí" v nadcházejícím vyjednávání o brexitu, že se rozhodli chovat se v Anglii tiše a nenápadně a nekontaktovat úřady.

Situace je tak naléhavá, že londýnské East European Resource Centre (Východoevropské centrum zdrojů) zahajuje projekt, který bude povzbuzovat občany Evropské unie, aby policii udávali nenávistné zločiny.

Mludzinska, která se narodila v Londýně polským rodičům, zdůraznila, že skutečnost, že londýnská vláda dosud neujasnila postavení 2,9 milionů občanů Evropské unie, žijících v Británii, je "nemorální" a v jejím důsledku se Poláci i ostatní občané Evropské unie octli v neřešitelné situaci.

"Velmi málo lidí v současnosti oznamuje policii, že jsou terčem zločinů motivovaných nenávistí. Lidé se strašně bojí, protože k těm nenávistným zločinům často dochází v zaměstnání a oni se obávají, že by o práci přišli, kdyby to oznámili. Anebo na ně útočí soused a oni nechtějí přidělávat problémy. Nemohou se obrátit a říct, 'Ne, já nemusím ze země odejít, protože vaše vláda řekla, že tu můžeme žít.'

Po hlasování pro brexit stoupl počet rasistických incidentů či incidentů vyvolávajících náboženskou nenávist, registrovaných policií v Anglii a ve Walesu o 41 procent na 5468 takových zločinů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6235

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2017