Steve Bannon z amerických Parlamentních listů se de facto stal americkým prezidentem

Vyhodí Bannon svět do povětří?

31. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Steve Bannon z ultrapravicového serveru Breitbart, amerických Parlamentních listů, byl nyní novým Trumpovým exekutivním příkazem učiněn de facto prezidentem, varuje deník New York Times. Bannon byl jmenován do Národní bezpečnostní rady a tím ji zpolitizoval. Prezidentovi poradci v minulosti neměli přístup do Národní bezpečnostní rady, právě proto, aby byla ušetřena ideologických vlivů. Trump přitom z ní eliminoval předsedu spojených armádních štábů a šéfa amerických rozvědek.

Server Politico přitom varovně upozorňuje, že Bannon nic s nikým nekonzultuje a nic nesvěřuje papíru, takže neexistuje žádná dokumentace jeho rozhodování:

Jak první Trumpův týden ve funkci dokázal více než dostatečně, Trump nemá žádné zkušenosti s rozhodováním ve věcech bezpečnosti státu, nechová se při vládnutí inteligentně a zjevně vůbec nechápe, co to znamená stát v čele USA, tak rozrůzněné země. Je nezbytné, aby slyšel hlas zkušených činitelů. Jenže Bannon se nyní stal, spolu s Trumpovým zetě Jaredem Kushnerem, nejbližším Trumpovým poradcem, jemuž Trump nejvíce důvěřuje. Hlasy, které mohly nabídnout alternativní názory, byly eliminovány.

Byl to právě Bannon, který bez jakýchkoliv konzultací prosadil Trumpův nekompetentní zákaz vstupu pro občany ze sedmi muslimských zemí do USA.

Představme si, že zítra bude Trump čelit krizí ohledně Číny v Jihočínském moři anebo ohledně Ruska na Ukrajině. Bude jednat podle rad svého hlavního politického provokatéra Steva Bannona, který má tendenci vyhazovat všechno do povětří, anebo bude naslouchat zkušenějším členům své vlády, jako je ministr obrany Jim Mattis a generál Dunford?

0
Vytisknout
7675

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2017