Snowden záměrně nafukuje program sběru metadat v NSA, kde dělal systémového administrátora

9. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Jan Čulík ZDE dezinterpretuje paranoidní protiamerickou kampaň, kterou vede z Ruska bývalý systémový administrátor zpravodajské služby NSA Edward Snowden. Ten se snaží fakt, že americká NSA sbírá metadata z elektronické komunikace, nafouknout do podoby představy, že "deep state" vás sleduje na každém kroku. Že tedy běžně pracuje také s obsahem vaší komunikace - a dokonce s SMS, kterou jste ještě ani neodeslali.


Jan Čulík namítá, že technicky je možné sledovat neodeslanou SMS. Jenomže co je technicky možné není jen proto ještě skutečné - a mezi technickou možností sledovat jednu SMS nebo sledovat všechny zeje obrovská propast. Nikdo nedokáže sledovat všechny SMS bez vynaložení příšerných prohibitivních nákladů - a kdyby i tyto náklady nakrásně vynaložil, materiál takto získaný by absolutně nestíhal zpracovat. By by mu k ničemu.

Systémový administrátor Snowden, který v NSA vysvětloval řadovým zaměstnancům jak používat emaily a instalovaný software, se nikdy sám nezabýval provozem zpravodajské služby pro niž pracoval a věcně o něm nic neví. Šíří poplašné zprávy.

0
Vytisknout
6264

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2017