CIA vás sleduje i přes mixér a rychlovarnou konvici. Zaručeně.

9. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Internet věcí (IoT) je velmi nedotažený projekt představující ve svých důsledcích výrazné bezpečnostní riziko. V lednu 2015 před ním výslovně varovala i Americká obchodní komora ZDE. Nejen že vás přes "chytrá" zařízení ve vaší domácnosti může sledovat libovolný subjekt schopný poradit si s vesměs směšnými bezpečnostními opatřeními výrobců, ale jednotlivé komponenty IoT lze také použít jako boty působící v síti chaos, výpadky a systematické útoky.


To tedy dávno víme.

Od předvčerejška jsou k dispozici materiály Wikileaks, které mají dokazovat, že CIA výše zmíněných možností již využívá. Mohou být pravdivé z 90, 70, 50 či jen 5 %, protože je publikoval subjekt s vlastní podezřelou politickou agendou, který se v celém spektru "špiclujících států" systematicky zaměřil na jediný - ten, kde je nezávislá kontrola zpravodajských služeb obecně nejsilnější - a nyní také na službu, jejíž schopnosti v posledních letech obecně velmi upadly ZDE.

Poučení z posledního humbuku kolem "sledování přes televizi" tedy nezní, že "CIA vás sleduje úplně všude", snad i přes mixér a rychlovarnou konvici; ani se nepotvrdil nesmyslný výrok Edwarda Snowdena, že jste sledováni již během psaní neodeslané SMS; ani z materiálů neplyne, jak se samozřejmě hned objevilo, že CIA je skutečným pachatelem hackingu Demokratické strany, což je zřejmá ruská dezinformace.

Lekce je zcela jiná. Západní společnosti se musejí velmi rychle zbavit samoúčelného kultu informačních technologií, který libovolný "pokrok" v této oblasti okamžitě bezohledně prosazuje do praxe bez ohledu na někdy gigantická rizika, která sebou přináší.

Internet věcí by měl být zmrazen až do doby, kdy výrobci u svých produktů zavedou kredibilní bezpečnostní opatření. Ne taková, která fungují jen "aby se neřeklo" jak je tomu v tuto chvíli.

A pokud kolem sebe již máte nedostatečně zabezpečené pokročilé elektronické spotřebiče, musíte se smířit s tím, že jich nakonec kdokoliv může použít proti vám, pokud zůstanou tak zranitelné jako dosud. Americké, ruské, čínské, libovolné služby. "Nezávislí hackeři". Organizovaný zločin... Seznam si doplňte sami.

"Všemocná" CIA nedokázala zabránit Americké obchodní komoře, aby vydala varování již v roce 2015.

A začíná to nezakrytým objektivem kamery vašeho notebooku.

0
Vytisknout
9610

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2017