La dolce vita

18. 4. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Dokonce i brazilští indiáni se podílejí na přijímání úplatků! Vyšlo najevo, že několik indiánských kmenů v Brazílii dostávalo pravidelné měsíční úplatky, aby si nestěžovaly na veřejné stavby, budované v jejich rezervacích.

Zásahy brazilské federální policie proti korupci dosud odhalila 40 miliard dolarů, které byl rozdány formou úplatků prostřednictvím státní ropné společnosti Petrobras. Dalších 6 miliard dolarů úplatků bylo rozdáno prostřednictvím stavební firmy Odebrecht.

Emílio Odebrecht, syn patriarchy této společnosti, která nese jeho jméno a kterou založil jeho otec začátkem dvacátého století - firma je odpovědná za většinu velkých veřejných staveb vybudovaných během funkčních období dvanácti minulých brazilských prezidentů - přiznal, že jeho vztah k Lulovi a počátek poskytování mu úplatků, se datuje až do sedmdesátých let dvacátého století, kdy byl šéfem odborů, byl to svého druhu brazilský Lech Walesa. Stál v čele stávek, demonstrací, byl vězněn a stal se tváří opozice vůči vojenské diktatuře, která padla až r. 1985, částečně v důsledku Lulových akcí.

Podle Emília přijímal Lula úplatky, aby neorganizoval stávky a protesty. Emílio Odebrecht svědčil, že během vojenské diktatury se obával, že jeho blízký vztah k Lulovi by mohl vytvořit dojem, že brazilská vláda je na straně tohoto levicového aktivisty, a tak se rozhodl jednat s všemocným šéfem armádních sil Golberym do Couto e Silvou, o němž se usuzovalo, že je to on, který vlastně v Brazílii vládne a řídí také tajnou policii SNI. Tento ministr se však začal nahlas smát a vysvětlil, že Lula je velmi užitečný levicový nepřítel, protože je to "bonviván" (toho výrazu skutečně použil), a tak ho lze lehce koupit.

Na ministrovu radu tedy Odebrecht trvale dával Lulovi luxusní dary. Když se Lula stal prezidentem, očekával, že on i všichni jeho stoupenci budou dostávat úplatky.

Brazilská federální policie uvedla, že dosud zjistila, že v letech 2008-2014 rozdala jen firma Odebrech úplatky v hodnotě 3 miliard dolarů. Odhaduje se, že náklady na stavební práce, prováděné firmou Odebrecht, byly přehnané a byly uměle zvýšeny během tohoto období až o 6 miliard dolarů. Obrovské finanční částky byly vytunelovány ze zdravotnictví a ze školství, z infrastruktury a z bezpečnosti. Brazílie je bohatá země, kterou její elity vykrádají už celá staletí. Odhaluje se tak krutá pravda, že lidské utrpení a lidská chudoba, které v Brazílii stále přetrvávají, existují nikoliv proto, že by Brazílie byla chudou zemí, ale proto, že státní finanční prostředky, vybrané na daních jsou rozkrádány ve velkém politiky a podnikateli.

0
Vytisknout
9181

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017