Turecko: Desítky lidí byly zatčeny za protesty proti referendu o posílení Erdoganových pravomocí

20. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
Desítky členů politické opozice v Turecku byly ve středu zatčeny při časných ranních policejních raziích  za to, že protestovaly proti legitimitě nedělního referenda, které schválilo posílení pravomocí prezidenta Erdogana.

Erdogan tvrdí, že v referendu zvítězil těsnou většinou 51,4 procent vůči 48,6 procentům, jenže demonstranti v určitých částech Turecka od neděle každou noc demonstrují a tvrdí, že šlo o podvodné hlasování.



Po Erdoganových varováních bylo ve středu ráno zatčeno nejméně 38 osob, které se účastnily na protestech.

Navzdory tomu se v několika městech po celém Turecku znovu sešly ve středu večer k demonstracím proti referendu stovky osob.

"Už pět let se oni snaží proměnit Turecko v impérium strachu," řekl sedmadvacetiletý Serhat, protestující v Istanbulu, který neuvedl své příjmení z obav z pronásledování. "Avšak vždycky budou existovat lidé, kteří se jim nepoddají."

Za poslední měsíce byly v Turecky zatčeny z politických důvodu desetitisíce osob, avšak toto jsou první politická zatčení od nedělního referenda. Jsou obviněni, že agitovali mezi lidmi proti výsledku referenda, uvedl právník jednoho obviněného.

Zatčen byl i prominentní politický aktivista Abdurrahman Atalay, který podal odvolání proti výsledku referenda. Policie ho obvinila, že "vyvolává mezi lidmi nenávist tím, že tvrdí, že výsledky referenda jsou sporné".

0
Vytisknout
6690

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2017