Hraje politika britských konzervativců teroristům do karet?

5. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Třebaže je brexit, případně postbrexitový kurs Velké Británie leitmotivem předčasných voleb, které se uskuteční tento týden, výsledek volebního klání mohou zásadním způsobem ovlivnit teroristické útoky v Manchesteru a Londýně. Slyšeli jsme svalnatá prohlášení britské premiérky Theresy Mayové o nutnosti tvrdého postupu proti domácím džihádistům, volání po regulaci internetu mající za cíl vypudit extrémisty z kyberprostoru či vyčpělé floskule o síle našich hodnot. Ach ano, Mayová hovořila také o dostatečném financování britských policejních složek, přičemž v době, kdy stála v čele ministerstva vnitra, přišlo díky škrtům o zaměstnání 20 tisíc policistů, aby teroristé měli snadnější práci. Jinak řečeno, labouristé mají nyní historickou šanci uspět ve volbách a minimalizovat hrozbu terorismu na půdě Spojeného království, a to zásluhou okázalého politického diletantismu toryů. 

Britská premiérka tedy ve svém břitkém odsudku teroristických útoků opomněla zásadní věc, již labouristé s gustem kritizují. Šéf opozice Jeremy Corbyn navíc dlouhodobě upozorňuje na neblahé následky britských zahraničních intervencí, a to ve shodě s většinou zpravodajské, obranné a diplomatické komunity Velké Británie.   

Zatímco britskou společností za poměrně krátkou dobu otřásl třetí džihádistickou ideologií motivovaný incident, ministerstvo vnitra odmítá zveřejnit zprávu o financování extrémistických islamistických skupin, neboť se spekuluje o možném angažmá Saúdské Arábie. Obchodování s důležitým blízkovýchodním spojencem je patrně důležitější než bezpečnost obyčejných Britů. Londýn totiž nedávno schválil vojenské zakázky pro Rijád v hodnotě 3,5 miliardy liber.

Velká Británie společně se Spojenými státy vojensky podporuje Saúdy vedenou koalici při decimaci Jemenu, aby ústy Mayové „byli britští občané v bezpečí“. Ponecháme-li stranou absurdní cynismus britské premiérky, jež obhajuje páchání válečných zločinů v zemi, která se hlavně kvůli saúdské blokádě ocitla v sevření hladomoru a epidemie cholery, budoucí sebevražední atentátníci žijící ve Spojeném království získají skvělou záminku k uskutečnění svých nihilistických záměrů. Saúdská Arábie je navíc kolébkou nesnášenlivé wahhábistické doktríny - výtečným vývozním artiklem, jenž je studnicí inspirace pro džihádisty na celém světě, včetně Al-Káidy a Daeše. Theresa Mayová a další význační konzervativci udržují s vládci Rijádu vskutku nadstandardní vztahy, jak ukazují poznatky britského parlamentu. Saúdskoarabská vláda a jí podporované think-tanky totiž své britské konzervativní přátele zahrnují věcnými dary, proplácejí jim cestovní výlohy a platí jim za konzultace.

Labouristé, jak už jsme se zmínili, kritizují úsporná opatření toryů, která dopadají na policejní složky. Britská premiérka nyní čelí nařčení policisty Damiana O’Reillyho z ochromení manchesterského policejního sboru. Mayová podle O’Reillyho ignorovala jeho varování, že škrty zvýší bezpečnostní riziko nejen v Manchesteru, ale v celé zemi. Tento muž, který byl v roce 2010 zvolen nejlepším obecním policistou Velké Británie, po patnáctileté službě policii opustil, jelikož byl frustrován krátkozrakou politikou škrtů.

Tento toxický mix, obsahující bezohledná úsporná opatření, až patologické vazby na kolébku islámského fundamentalismu a válečná dobrodružství od Libye až po Afghánistán, je erbovním znamením britských konzervativců a hraje nespornou roli v současném nárůstu preferencí pro labouristy. Pokud tedy labouristé v čele s Jeremy Corbynem uspějí ve volebním klání, získají historickou příležitost minimalizovat riziko teroristických útoků na půdě Spojeného království, přestože jen zásadní revize styků s Rijádem bude vyžadovat nezlomné úsilí, politický jemnocit a skálopevné nervy.               

 

Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.)

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


 

0
Vytisknout
8061

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2017