Corbyn: Že bych já byl nevlastenecký? Naprostý nesmysl

6. 6. 2017

čas čtení 4 minuty


Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn odmítl pokusy Theresy Mayové líčit ho jako "nevlasteneckého" a "měkkého vlůči terorismu". Tato obvinění odmítl jako "naprosto absurdní" a její tvrzení, že "Corbyn nevěří v Británii" jako "urážlivé".

V posledních dnech předvolební kampaně před britskými volbami, které se budou konat ve čtvrtek, Corbyn zdůraznil, že nebude používat osobních urážek, navzdory tomu, že ho vysocí činitelé Konzervativní strany systematicky sprostě urážejí. Corbyn však obvinil premiérku Mayovou, že zneužila svého postavení k politizaci sobotního londýnského atentátu.



Mayová se v posledních dnech snaží zvýšit podporu Konzervativní strany ve volbách sérií útoků na Jeremyho Corbyna. V projevu o brexitu Mayová tvrdila, že Corbyn "nevěří v Británii", několik dní předtím, že by byl v Bruselu "nahý a sám ve vyjednávací komoře".

Corbyn tyto výroky Mayové v rozhovoru pro deník Guardian odmítl jako "naprostý nesmysl": "Chci, aby naše země hrála ve světě konstruktivní roli. Chci, abychom měli v Británii slušnou a harmonickou komunitu. Jsem proto nějakým způsobem protibritský? To je absurdní argument. Naprosto absurdní. Vlastně je to urážlivé."

V závěru předvolební kampaně, kdy podle průzkumů veřejného mínění Labouristická strana začala výrazně dohánět konzervativce, Corbyn řekl, že pokud ve čtvrtek vyhraje,

- Spojí se s Donaldem Trumpem a bude na něj naléhat, aby odvolal své "nepřijatelné" výroky o londýnském primátoru Sadiqu Khanovi.

- V pátek zatelefonuje Angele Merkelové a Emmanuelu Macronovi, že chce zahájit rozhovory o brexitu. Jeho mandát mu dá právo, aby vyjednal přístup Británie na evropský trh bez tarifů.

- Určí datum pro rychlý nový státní rozpočet, který zruší blokaci zvyšování platů zaměstnanců ve státním sektoru.

- Postaví se Saúdské Arábii ohledně jejího financování teroristických skupin.


Corbyn uvedl, že s německou kancléřkou a francouzským prezidentem bude vyjednávat konstruktivním tónem, na rozdíl od bojovného projevu Mayové, která minulý měsíc obvinila Brusel, že se snaží ovlivnit britské volby.

"Okamžitě budeme garantovat práva občanů EU žijících v Británii, a to jednostranně," řekl Corbyn. O Merkelové dodal: "Doufám, že zajistí, aby totéž bylo učiněno pro britské občany v její zemi a v EU, ale tohle není vyjednávání, my to uděláme stejně."

Řekl, že by pozval Merkelovou na stadium Emirátů na fotbalový zápas jeho týmu Arsenal ve snaze si k ní vytvořit přátelský vztah.

Corbyn odmítl tvrzení konzervativců, že se staví proti politice zabíjení teroristů na místě policisty. Zdůraznil, že plně podpořil zastřelení sobotních londýnských útočníků. "Policie bránila sebe a bránila nevinné lidi. Byla to uměřená reakce," dodal a charakterizoval zásah jako "defenzivní střelbu"-

Zůstal nevzrušen tváří tvář útokům, které se na něho valí během předvolební kampaně. Charakterizoval se několikrát jako "monsieur Zen". "Proti mě se šíří množství negativních útoků, ale nejlepším způsobem, jak reagovat na negativní kampaň, je být pozitivní," zdůraznil.

Vyjádřil politování, že Mayová v neděli dopoledne pronesla v Downing Street "politický projev".

V pondělí vyvolal Corbyn mediální rozruch, když konstatoval, že podporuje požadavek, aby Mayová po sobotním atentátu odstoupila v důsledku své chabé kariéry jako britská ministryně vnitra.

Řekl: "Chci, aby byla pohnána k odpovědnosti. Existuje mnoho odpovědných lidí, hasiči, policie, mnoho dalších, kteří jsou silně znepokojeni její neefektivitou jako ministryně vnitra - právě ona nese odpovědnost za zrušení 20 000 policistů a za podfinancování vězeňské služby. Je mnoho lidí, kteří by za normálních okolností požadovali její rezignaci. Já jen říkám: požeňte ji k odpovědnosti při volbách ve čtvrtek".

Na otázku, zda ve volbách Corbyn zvítězí, odpověděl bez váhání: "Ano." Kampaň se podle něho "naprosto proměnila". "Dostáváme nyní obrovskou míru podpory," řekl. "Toto je Labouristická strana v nejlepší své formě. Podpora je opravdu velmi silná."

Corbyn dodal, že se chce postavit Donaldu Trumpovi ohledně globálního oteplování. "Jeden z mých prvních rozhovorů s Donaldem Trumpem bude o globálním oteplování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8453

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2017