Od zákazu kouření ve veřejných místnostech v Anglii před deseti lety poklesl počet úmrtí na srdeční choroby o více než 20 procent

25. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Kuřáci mladší 35  let nyní méně častěji umírají na infarkty od té doby, co se v Anglii před deseti lety přestalo kouřit v hostincích a restauracích


Počty úmrtí na infarkty a mrtvice způsobené kouřením dramaticky poklesly od té doby, kdy bylo v Anglii v roce 2007 zakázáno kouřit ve veřejných místnostech.

Z nově zveřejněných statistick vyplývá, že počet kuřáků starších 35 let, kteří umírají na infarkty a další srdeční choroby od roku 2007 poklesl o více než 20 procent a počet úmrtí na mrtvice poklesl o téměř 14 procent.


Pokles počtu úmrtí na srdeční choroby je zvlášt signifikantní, protože na kouření v Anglii stále ještě umírá každý šestý Angličan - asi 79 000 lidí ročně. Velká část těchto úmrtí je na srdeční choroby.

Na nemoci způsobené kouřením umírá třikrát více chudých lidí než lidí z bohatšího zázemí.

Anglický zákon z roku 2006, který zakázal kouření ve veřejných místnostech, byl prvním z deseti zákonů, schválených během následujících 10 let, které pomohly snížit popularitu kouření na historicky minimální úroveň. Počet lidí v Británii, kteří kouří, poklesl za poslední rok ze 17,2 procent na 15,8 procent.

I když však v Británii nyní kouří daleko méně lidí než kdy předtím, kouření zůstává rozšířené v určitých skupinách lidí, včetně mladých žen, a to je hlavním zdrojem nerovnosti zdravotnické nerovnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9077

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017