Obama dostal závažnou informaci o Putinově hackerství amerických voleb, nejednal

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Loni v srpnu obdržel Barack Obama "výzvědnou   bombu" od CIA. Ta ho varovala, že ruský prezident Vladimír Putin přímo řídí hackerskou kampaň, jejímž cílem je zmanipulovat americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa.

Zjistil to deník Washington Post, který zároveň informuje o tom, že Obama uvažoval o zveřejnění výzvědných informací, které by Putina ztrapnily, a o umístění "kybernetických zbraní" v ruské infrastruktuře, ale nakonec se rozhodl udělat jen naprosté minimum.


Před listopadovými volbami přicházelo množství dalších a dalších informací o ruském zasahování do americké předvolební kampaně.

Obama pak dostal od CIA obálku "jen do vlastních rukou". Viděli ji jen Obama a tři jeho vrcholní poradci. Z obsaženého materiálu vyplývalo, že Vladimír Putin přímo řídí kampaň, jejímž cílem je narušit a zdiskreditovat americké prezidentské volby.

Putin vydával konkrétní instrukce jak měli ruští agenti zorganizovat porážku, anebo alespoň jen diskreditaci Hillary Clintonové.

V srpnu Obama s těmito informacemi konfrontoval Putina přímo. Obama řekl Putinovi, "my víme, co děláte, a přestaňte, nebo... !" Putin požadoval důkazy.

V následujících měsících se v Bílém domě debatovalo o tom, jaké odvetné akce by měly Spojené státy podniknout. Nakonec bylo rozhodnuto neudělat v podstatě nic, protože se mimo jiné Obama obával, že by mohlo být kontraproduktivní, kdyby bylo vidět, že zasahuje "ve prospěch" Clintonové.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8878

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017