Struktura ekonomiky České republiky nahrává automatizaci

10. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Podle nové zprávy, kterou vypracoval McKinsey Global Institute, téměř polovina práce, kterou děláme, bude do roku 2055 zautomatizována. Avšak celá řada faktorů, včetně politických skutečností a včetně postojů veřejnosti vůči technologii, může způsobit odklad automatizace až o deset let.

Autor zprávy, Michael Chui, zdůrazňuje, že nejzávažnějším problémem dneška je problém masového přesunu zaměstnanců do jiných zaměstnání. "Jak zajistit, aby lidé mohli pracovat vedle strojů, do budoucnosti?"

 
Přesun ekonomiky k automatizaci také přinese globální nárůst produktivity. V důsledku odstranění lidských chyb a odstranění zpomalování výroby bude každoročně stoupat  globální produktivita práce o 0,8 až 1,4 procenta.

Robotika převezme nejen precizní a mechanicky opakované výrobní činnosti, ale i složitější úkoly, založené na kognitivních úkolech. Asi v  60 procentech veškerých zaměstnání lze zautomatizovat až 30 procent činností, které vykonávají lidé.

Studie ukazuje, že Česká republika patří k několika málo zemím na světě, kde v důsledku nynější struktury ekonomiky bude zautomatizováno více než 51 procent pracovních příležitostí.

Zdroj v angličtině ZDE



0
Vytisknout
10467

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2017