Nejdřív Skotsko, pak Katalánsko. A teď? Miláno a Benátky

20. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Katalánsko se kvůli odtržení od Španělska zmítá v hněvu, ale nedávno v Lombardii, která v neděli bude hlasovat, zda žádat od Itálie větší autonomii, byla nálada mnohem uvolněnější, napsala Elisabetta Povoledová.


Muži a ženy, kteří vypadají, jako by právě vyšli z obchodu s módními doplňky, vystavují na odiv použité módní zboží. Turisté se fotografují před bohatě zdobenou fasádou katedrály Duomo v Miláně, hlavním městě Lombardie. Příslušníci milánské obchodní třídy pojídají panini v nespočetných nových jídelnách v centru města.

Jenže voličům na prosperujícím severu Itálie bude v neděli položena otázka, zda si přejí, aby jejich zástupci jednali s centrální vládou v Římě o "zvláštních podmínkách autonomie" a získali zpět větší část daní. Ve stejný den hlasuje i Veneto, region na italském severovýchodě, který zahrnuje Benátky.

Na rozdíl od Katalánska je nálada v Itálii mnohem klidnější. V sázce je méně; výsledky referenda nebudou závazné. Ale regionální vlády počítají se silnou volební účastí jako s prostředkem posílení pozice při jednáních v Římě.

"Čím víc lidí volí, tím větší vyjednávací sílu budu mít," říká Roberto Maroni, lombardský prezident, jehož strana, Liga severu, prosazovala secesi. Nyní to označuje ze "revoluční fázi", která nefungovala.

Referenda v Lombardii a Venetu představují další signály vnitřních konfliktů, které přetrvávají v mnoha členských státech EU. Separatistická hnutí zasáhla i Británii, stejně jako Francii, Německo, Belgii a Rumunsko.

Maroniho lombardská vláda určila 23 oblastí, které chce kontrolovat, včetně těch spojených s bezpečností a přistěhovalectvím, vzděláváním, vědeckým výzkumem a ochranou přírody. Regionální vláda spočítala, že do Říma posílá o 54 miliard eur na daních více, než kolik dostane zpět, a doufá, že to změní.

"V éře globalizace, lombardský průmysl soutěží s Čínou a Indií, musí reinvestovat své zdroje na svém území," říká regionální tajemník Ligy severu Paolo Grimoldi. "To dá ekonomický selský rozum."

Ačkoliv kontrola zmíněných sektorů by Lombardii poskytla výraznou autonomii a zdroje, Maroni si dává pozor aby neřekl, že hlasování nepodkopá jednotu Itálie - i když je italská ústava na rozdíl od španělské nezakazuje.

"V Itálii došlo k oživení separatistických energií," říká Antonio Rapisarda, který sleduje separatistická hnutí pro deník Il Tempo. "Od Jižních Tyrol přes Řím až po Sicílii existují v Itálii separatistická hnutí, která jsou zakořeněna mezi některými lidmi, co zde žijí."

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9147

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2017