Italské regiony Veneto a Lombardie hlasují v referendech o autonomii

23. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Voliči v severoitalských regionech Lombardie a Veneto v neděli hlasovali o autonomii. Referenda přitáhla dodatečnou pozornost kvůli katalánskému úsilí o nezávislost na Španělsku.


Hlasování s poradní silou znamenají pouze začátek procesu, který časem může vést k převedení pravomocí z Říma. Secesionistické nálady v obou bohatých severních regionech se omezují na okrajové skupiny s nepočetnými příznivci.

Nicméně kvůli očekávanému hlasování obou regionů ve prospěch větší autonomie analytici vidí referenda jako odraz odstředivých tlaků, které vyvolaly skotské těsně neúspěšné referendum o nezávislosti, britské rozhodnutí opustit EU a katalánskou krizi.

Ve Venetu musí účast v referendu dosáhnout 50 %, aby byl výsledek platný. V Lombardii kvorum neexistuje, ale nízká volební účast by oslabila region v jakýchkoliv následných jednáních s centrální vládou.

Lombardie a Veneto jsou domovem zhruba čtvrtiny italského obyvatelstva a zajišťují 30 % celkového ekonomického výstupu.

S dynamickými ekonomikami a nižší nezaměstnaností a sociálními náklady než činí italský průměr, oba regiony jsou čistými plátci do centrální pokladny, která je považována za přinejmenším neefektivní.

"Naše daně by měly být utraceny zde, ne na Sicílii, říká Giuseppe Colonna, čtyřiaosmdesátiletý obyvatel Benátčan, jehož pocity jsou zřejmě ve městě široce sdíleny.

Oba regiony rády zhruba polovinu svých příspěvků dostaly nazpět - což si zadlužený italský stát sotva může dovolit. Představitelé ultrapravicové Ligy severu, která zde vládne, také chtějí větší pravomoci ohledně infrastruktury, životního prostředí, zdravotnictví a vzdělání. Žádají také nové pravomoci v oblasti bezpečnosti a přistěhovalectví - což by vyžadovalo změnu ústavy.

To vše, pokud k tomu vůbec dojde, si vyžádá čas. Ale referenda mohou vyvolat dominový efekt v krátkodobějším výhledu. Podobné hlasování o autonomii je diskutováno v Ligurii a Emilie Romagna se již snaží vyjednat větší pravomoci.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7759

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2017