Nacionalismus není alternativa

21. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

V sobotu 21. října krátce po vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny proběhla u volebního štábu čtvrté nejsilnější strany SPD – Tomio Okamura spontánní demonstrace.

 Na akci svolané Iniciativou Ne Rasismu se sešlo přes padesát lidí, kteří skandovali a nesli transparent Nacionalismus není alternativa. Vyjádřili svůj nesouhlas s úspěchem krajně pravicových stran a nárůstu autoritářských a fašistických tendencí ve společnosti.


Šokující úspěch SPD přiměl několik desítek lidí, aby šli do ulic, kdy jeden z účastníků Jan prohlásil: „SPD získává politické body nejen rasistickým a nacionalistickým štvaním proti imaginárním uprchlíkům a muslimům, ale i budováním iluze, že je alternativou k současné politické reprezentaci“.

Protestující ale zdůraznili, že je neštve jen SPD, ale celospolečenská situace, účastnice Kateřina sdělila: „Již dlouhou dobu můžeme pozorovat, že to, co dříve bylo možné pouze na okraji politického spektra se stává normálním. Málokoho už pohoršuje otevřený nacionalismus a rasismus. Volání po uzavírání hranic a vládě pevné ruky slyšíme i od některých liberálů, oportunistů z ANO, nebo sociálních demokratů. Rétorika krajní pravice se dostala do centra pozornosti politického dění“.

Antifašisté prohlásili, že pouze být proti nacionalismu nestačí. Richard K. z Iniciativy Ne Rasismu řekl: „Nacionalismus není alternativa k marasmu současnosti. Musíme být schopni nabídnout jiná řešení. Musíme se aktivně podílet na vytváření světa, který bude pro všechny. Musíme hledat společný zájem, který mají jak migranti a migrantky, tak lidé, kteří neuspěli ve společenské konkurenci a neví, jestli vyjdou s příští výplatou. Musíme vytvořit identity silnější než národ“.

Další demonstrant zdůraznili, že politika se nedělá jen u voleb, ale že je potřeba být politicky aktivní 365 dní v roce.

0
Vytisknout
9783

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2017