Kurdská regionální vláda v Iráku se rozpadá

20. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Územní zisky iráckých jednotek na úkor bojovníků kurdské pešmergy vyhrotily rivalitu mezi dvěma hlavními stranami v iráckém Kurdistánu, upozorňuje Florence Richardová.


V úterý vojáci iráckého režimu po stažení kurdských sil znova obsadili velkou většinu ropných polí v provincii Kirkúk a podkopaly naděje autonomního kurdského regionu na nezávislost. Bez značných ropných zdrojů provincie je proveditelnost potenciálního kurdského státu těžce zpochybněna.

Ohromující neúspěch kurdských úřadů dál vyhrotil napětí mezi hlavními politickými stranami v regionu: Demokratickou stranou Kurdistánu (KDP) Masúda Barzáního a Vlasteneckým svazem Kurdistánu (PUK) nedávno zesnulého Džalála Talabáního.

Irácký prezident Fuad Masúm, Kurd náležející k PUK, připsal odpovědnost za vojenskou intervenci Bagdádu kontroverznímu referendu o kurdské nezávislosti, které v září proběhlo z Barzáního iniciativy a znamenalo masivní vítězství pro příznivce odtržení. Hlasování "vyprovokovalo nebezpečné spory" mezi Bagdádem a kurdským regionálním centrem v Irbílu.

Představitelé KDP zdůrazňují odpovědnost PUK za ztrátu Kirkúku. Tvrdí, že velká část milic PUK se stáhla z boje po dohodě s Bagdádem vynucené postupem iráckých jednotek.

Celý článek ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
7994

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2017