New York Times píše o 400 aktivistech, kteří v Praze o víkendu protestovali proti kongresu fašistů

18. 12. 2017

čas čtení 2 minuty




V dlouhém článku v deníku New York Times píší Philip Heijmans a Hana de Geoij o fašistickém kongresu, který o víkendu v Praze uspořádal Tomio Okamura. Článek vyzdvihuje roli přibližně 400 demonstrantů, kteří proti shromáždění ultrapravičáků protestovali, a cituje jejich výroky. Organizátor protestu Jan Cemper podle listu New York Times upozornil, že v důsledku politiky Okamurovy SPD dochází v ČR k častějším útokům proti menšinám. List cituje také Fedora Gála a Jiřího Pospíšila z TOP 09, kteří shromáždění fašistů odsoudili.

Článek připomíná výroky Geerta Wilderse, podle něhož bude "za 30 až 50 let Česká republika obklopena zeměmi, v nichž bude více než 20 procent obyvatelstva muslimové. ČR bude jako pásmo Gaza. Je nutno zabránit masové migraci, i když bychom postavili zeď," dodal Wilders.

Okamura požadoval zreformovanou Evropskou unii, založenou na spolupráci suverénních států bez "diktátu Bruselu", s udržením svobodného pohybu obyvatelstva lidí, kapitálu i služeb. (Že to není možné, dokazuje nynější osud Velké Británie, která tvrdě zápolí s brexitem, a pokud se uskuteční, bude degradována v upadající okrajovou zemi bez volného přístupu na evropský trh.)

Článek v deníku New York Times připomíná, že v ČR žije zřejmě jen asi 5000 - 20 000 muslimů, což je méně než 0,02 procenta celkového obyvatelstva. ČR dosud přijala jen 12 uprchlíků a byla spolu s Maďarskem a Polskem v té věci pohnána před evropský soud.

Protiuprchlická a protiestablishmentová rétorika se stala v ČR, stejně jako v Polsku a v Maďarsku, hlavní ideologií země, což umožnilo výstřednímu miliardáři a euroskeptikovi Andreji Babišovi stát se po posledních českých volbách premiérem. Babiš sice přislíbil, že nebude spolupracovat s ultrapravicí, avšak nyní projevuje ochotu spolupracovat s Okamurou a jeho stranou při řešení jednotlivých politických témat.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10742

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2017