Otevřete svůj trh, řekl Macron Číně. Riskujete protekcionistickou odvetu

10. 1. 2018

čas čtení 2 minuty
Francouzský prezident Emmanuel Macron se během druhého dne návštěvy v Číně soustředil na obchodní deficit. Nabídl otevřít Francii čínským investicím výměnou za větší přístup francouzských firem na čínský trh.


V projevu k francouzské a čínské obchodní komunitě ve start-upovém inkubátoru Soho3Q v Pekingu Macron varoval, že existující nerovnováha ve vzájemném obchodu by vedla k protekcionismu.

"Máme přístup na trhy, který je nevyvážený, neuspokojivý," prohlásil Macron.

"Pokud se s tím zodpovědně nevypořádáme, první, přirozenou reakcí bude uzavírání se na obou stranách."

Macron je v Číně na první státní návštěvě s cílem podpořit obchodní vztahy i čínsko-francouzskou spolupráci v boji se změnami klimatu a terorismem, zejména v Africe.

Agendě dominují obchodní vztahy na pozadí obavy z čínských přebytků. Francie má deficit ve výši 30 miliard eur. Macronova delegace zahrnuje zhruba šedesát představitelů byznysu, včetně šéfů společností Airbus, Areva a luxusních značek jako LVMH.

Podle Macrona, který se v pondělí sešel s čínským protějškem Si-Ťin Pchingem, by obě země prodělaly v případě pokračujících omezení pro zahraniční firmy v Číně, která by ve Francii a Evropě vedla k omezení přístupu pro čínské investice.

Macron doufá, že dosáhne dohody, zejména v oblasti jaderného, kosmického a potravinářského průmyslu. Jedním z malých úspěchů již je, že pařížské Centre Pompidou otevře pobočnou galerii moderního umění v Šanghaji.

Francouzská jaderná společnost Areva se mezitím blíží podpisu smlouvy o závodu na přepracování použitého jaderného paliva. Banka BNP Paribas by měla založit joint venture s čínským partnerem v sektoru spotřebitelských úvěrů. V pekingském inkubátoru francouzská firma Fives podepsala smlouvu s čínským obchodním gigantem JD.com ohledně vybudování logistického centra ve Francii s cílem dodávat francouzské potraviny a luxusní zboží k online prodeji v Číně.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2018