Salvadorská komunita v USA versus Donald Trump

11. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump se tento týden sešel s právníky Republikánské a Demokratické strany, aby s nimi prodiskutoval osud téměř 800 tisíc mladých imigrantů bez dokladů, známých jako DREAMers. Šéf Bílého domu v podstatě prohlásil, že pokud nedostane finance na výstavbu zdi na hranicích s Mexikem, nebude těmto mladým lidem poskytována žádná právní ochrana. Nicméně oblastní soudce William Alsup ve středu zablokoval plán Trumpova kabinetu na ukončení programu DACA, který DREAMers poskytuje právní ochranu.

Donald Trump na začátku týdne rovněž oznámil, že ukončí dočasný ochranný status (TPS) až pro 250 tisíc Salvadořanů, kteří ve Spojených státech žijí od roku 2001. Dočasný ochranný status Salvadořanům poskytuje legální povolení k pobytu a výkonu zaměstnání na území Spojených států. Toto opatření bylo uzákoněno v roce 2001 poté, co tuto středoamerickou zemi opakovaně postihlo zemětřesení.

Stanovisko Bílého domu okamžitě vyvolalo protesty ve Washingtonu, D.C. a v New Yorku.  

„Naléhavě žádáme, aby se prezident Trump a veřejnost zasadili o uzákonění trvalé a nikoliv dočasné legalizace našeho pobytu. Žijeme ve Spojených státech déle než 20 let a zatím jsme nezískali trvalé povolení k pobytu. Domnívám se, že jsme čestní lidé, Vykonáváme zaměstnání, jež ostatní lidé vykonávat nechtějí. Vyděláme si málo peněz. Platíme za ubytování - a platíme také daně,“ prohlásila recipientka TPS Urania Reyes.

Salvadořané budou mít nyní 18 měsíců na to, aby opustili Spojené státy, nebo aby nalezli způsob, jak v zemi zůstat legálně. Tento krok postihne také téměř 200 tisíc dětí salvadorských rodičů s TPS. Tyto děti jsou americkými občany. Lidskoprávní aktivisté vyjádřili obavy, že USA chtějí deportovat Salvadořany zpátky do země, která je sužována násilím a chudobou, jež byly syceny dekádami vojenské a ekonomické intervence USA v Salvadoru a dalších zemích Latinské Ameriky.          

Trumpova administrativa koncem loňského roku oznámila, že ukončí TPS pro desítky tisíc haitských, nikaragujských a súdánských imigrantů žijících v USA.

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7409

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2018