Terorista z londýnské čtvrti Finsbury Park "chtěl zavraždit co nejvíce muslimů"

22. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Muž, který najel dodávkou do davu v Londýně nedaleko mešity, chtěl usmrtit co nejvíce muslimů a mozek mu vymyla extremně pravicová organizace

Darren Osborne, 48, popřel před soudem v Británii, že zavraždil Makrama Aliho, 51, a pokusil se usmrtit další osoby, které vycházely z mešity ve Finsbury Park v severním Londýně. K incidentu došlo 19. června 2017.

Prokuratura argumentovala, že Osborne spáchal teroristický čin, motivovaný jeho nenávistí vůči muslimům, která v týdnech před incidentem "výrazně zesílila", čímž se Osborne stal "časovanou bombou".


Osborne vjel s dodávkou do davu lidí, z nichž někteří měli na sobě tradiční islámský oděv. Některé z nich tím hodil několik metrů vzduchem. Jedna osoba byla trvale vážně zraněna. Makram Ali zemřel hodinu po té, co ho Osborne přejel.

Porota u londýnského korunního soudu ve Woolwichi vyslechla svědectví, že Osborna na místě činu zachránil islámský duchovní, který ho ubránil před hněvem postižených osob.

Osbornova partnerka svědčila o tom, že Osbornova nenávist vůči muslimům posílila, když zhlédl v televizi BBC televizní drama nazvané "Tři dívky" o skandálu v městě Rochdale, kde skupina převážně muslimských mužů, ale i bělošských ateistů, sexuálně zneužívala nedospělé dívky ze sociálně krizových rodin. Byl také posedlý extremně pravicovým materiálem na internetu, zejména organizací Britain First.

Soud pokračuje

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7647

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2018