Buď alkoholika, nebo toho druhého

25. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Je naprosto pochopitelné, že snad všichni lidé, kteří podrobně sledují veřejné dění, tím spíše ti, kteří jsou placeni za analýzy a komentáře tohoto dění, upínají dnes všechny své znalosti, zkušenosti, sofistikované a originální přístupy k prezidentským volbám. Podle mého názoru je ale celá debata přeintelektualizovaná a zaobírá se otázkami, které jsou na hranici dadaistické poezie, například: „Namazal si Miloš Zeman Jiřího Drahoše na chleba?“


Odpověď na tuto otázku, má-li být věrohodná, končí konstatováním, že záleží na tom, jak se daný občan k volbě staví. Pokud je příznivcem Miloše Zemana, tak to vidí tak, že si Zeman Drahoše „namazal“, a když je to příznivec Drahoše, tak to vidí naopak. O nerozhodnutém voliči víme, že není rozhodnut, tedy nevíme, jakou optikou debatu vnímal. Nicméně je velmi pravděpodobné, že způsob myšlení typu „namazat si někoho na chleba“ velká část voličů v uvažování nad volbou prezidenta naprosto postrádá.

Podle mého názoru tyto volby jsou de facto referendem o únavě z Miloše Zemana, nikoli o konkrétních intelektuálně dobře uchopitelných tématech. Nezpochybňuji, že ta témata jsou pro reálnou budoucnost této země klíčová, ale ty rozhodující masy lidi prostě nebudou zajímat. Včera jsem zaslechl něco, co podle mne celou volbu rozhodne. Řekla to v jakémsi znuděném rozhovoru jedna servírka druhé: buď alkoholika, nebo toho druhého. Tito lidé a na této úrovni hodnocení rozhodnou. Jestli „prostý“ český, moravský, slezský lid bude mít tento dojem (a nemusí jít jen o „alkoholika“, ale třeba i o „sprosťáka“ nebo podobně), Zeman prohraje. Jinak má vítězství jisté.

Nejde o nic koherentního, intelektuálního, zásadního. Nicméně právě na této úrovni se, co je demokracie demokracií, rozhodují zásadní věci. A politici s tím musejí umět pracovat. Pokud by šlo o kvalitu programů a hloubku intelektuální práce, což obojí nese velké riziko rozdělení komunity na intelektuálně znepřátelené tábory, hádající se o kmínové zrnko (v latině existuje krásný výraz cumini sectores), pak by už dávno měli většinu ve Sněmovně zelení.

0
Vytisknout
12750

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2018