Čech, lord Alfred Dubs: Prosím, musíme se spojit a pomoci dnešním dětským uprchlíkům. Přispějte!

6. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Lord Alf Dubs se narodil v Praze v tehdejším Československu v roce 1932. Je mu dnes 86 let. Je to britský labouristický politik a bývalý poslanec. Dubbs byl jedním z 669 českých židovských dětí, které zachránil před smrtí v nacistických koncentračních táborech britský makléř Sir Nicholas Winton. Dubsův otec uprchl do Anglie v den, kdy němečtí nacisté okupovali Československo a šestiletý Alf se s ním měl setkat na londýnském nádraží Liverpool Street Station. Jasně si pamatuje, jak odjížděl z pražského Hlavního nádraží ve věku šesti let a že po dva dny cesty se ani nedotkl balíčku potravin, které mu dala maminka na cestu.  ZDE

Dnes píše šestaosmdesátiletý Lord Dubs na Twitteru:


"Na začátku druhé světové války mě a dalších 10 000 dětí přijala britská veřejnost. Prchali jsme před válkou a pronásledováním." (Kupodivu, nikdo v Británii děti prchající před nacismem neodmítal s tím, jak to dnes činí uprchlíkům někteří čeští rozumbradové, že děti projely už jinými "bezpečnými" zeměmi, tehdy určitě Belgií, Holandskem a Francií, a že tedy nemají na vstup do Británie nárok).

"Musíme se dnes znovu spojit a pomoci dětským uprchlíkům. Prosím, podpořte sbírku @HelpRefugees. Můžete učinit finanční dar tady: crowdjustice.com/case/dubs-now/  Děkuji vám. Alf Dubs."


0
Vytisknout
10047

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2018