"Jsme v šoku a znepokojeni": Francouzská židovská komunita po antisemitské vraždě

28. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Od roku 2000 došlo ve Francii k 11 antisemitským vraždám, ale zabití pětaosmdesátileté oběti holokaustu v Paříži vyvolalo šok a obavy.


  V úterý byli dva lidé obviněni z brutální vraždy Mireille Knollové, pětaosmdesátileté francouzské Židovky, která byla opakovaně bodána a jejíž tělo bylo poté zapáleno. Policie případ vyšetřuje jako antisemitskou vraždu.

  Knollová, jíž se podařilo uniknout zátahu na Židy v Paříži během 2. světové války, byla nalezena mrtvá v pátek ve svém bytě ve východní části Paříže, kde žila sama.

  Vražda se podobá případu z dubna 2017, při němž zemřela Sarah Halimiová, také ve svém bytě v 11. pařížském arrondissementu.

  "Lidé jsou extrémně šokováni a velmi znepokojeni," říká Marc Knobel ze střechové židovské organizace CRIF. "Od roku 2000 došlo k 11 antisemitským vraždám a navíc existuje každodenní násilí, jímž si židovská komunita prochází."

  V posledních měsících toto "každodenní násilí" zahrnovalo žhářské útoky a útoky na židovské rodiny v jejich domovech.

  Po zavraždění Knollové židovské organizace v Francii a prominentní členové komunity vyjadřují šok nad zločinem na sociálních sítích.

  Velký rabín Francie napsal na Twitteru: "Jsem zděšen tragickou ztrátou Mireille Knollové přeživší holokaust, takřka rok ode dne vraždy Sarah Halimiové-Attalové. Hrůza zločinu a násilí vrahů jsou stejné a připomínají nám negativní stránku lidství."


  V roce 2015 emigroval do Izraele rekordní počet 7 900 francouzských Židů, když došlo k džihádistickému útoku na pařížský košer supermarket dva dny po útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

  Exodus od té doby zeslábl, ale antisemitské útoky dál děsí jednu z největších evropských židovských komunit, jejíž počet je odhadován na půl milionu.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7233

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018