Německý soud prodloužil vazbu pro katalánského lídra

28. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Rozhodnutí ohledně extradice bývalého katalánského lídra Carlese Puigdemonta nepadne před Velikonocemi. Případ zřejmě zdržuje podobnost španělského a německého zákona.


  Soud v Novém Münsteru ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko v pondělí prodloužil vazbu Carlese Puigdemonta. Katalánský lídr byl zadržen dálniční policií v neděli. Jde o první právní krok možné extradice do Španělska.

  Madrid v pátek obnovil evropský zatykač na Puigdemonta kvůli povstání. Bývalý regionální premiér Katalánska čelí hrozbě až 25 let vězení.

  Pokud soud rozhodne, že německé úřady mohou Puigdemonta zadržovat, případ bude předán vyššímu regionálnímu soudu ve Schleswigu, kde proběhne proces týkající se formální extradice. Německo pak musí rozhodnout o vydání ve lhůtě do 60 dnů - nebo do 10 dnů, pokud by s ní sám souhlasil. Mluvčí soudu tvrdí, že je nepravděpodobné, že by rozhodnutí padlo přd Velikonocemi.

  V pondělí sdělil Puigdemontův právní zástupce Jaume Alonso-Cuevillas katalánskému rozhlasu, že nemá v plánu žádat v Německu o politický azyl. Na pondělní tiskové konferenci v Berlíně mluvčí ministerstva vnitra prohlásil, že by bylo "velmi neobvyklé", kdyby španělský občan žádal v Německu o politický azyl.

  Právní experti se shodují, že Puigdemontův osud bude zřejmě rozhodnut v závislosti na míře podobnosti mezi německým a španělským právním řádem.

  Podle unijních zákonů členské státy EU musejí uznávat evropské zatykače vydané členskými státy. Ale státy mají možnost nevydat podezřelého, pokud čin, z nějž je obviněn, na jejich území není trestným činem.

  Německý trestní zákoník zná zločin velezrady. Německo tedy má jen omezené možnosti ohledně Puigdemontovy extradice, pokud bude jeho čin shledán ekvivalentem rebelie. Spekuluje se, že španělské úřady věří v podobnost obou právních systémů a že jde zřejmě o důvod, proč se Puigdemont nachází v německém vězení.

  "To na čem záleží je obsah trestného činu, nikoliv určitý název, který mu byl dán," prohlásila mluvčí německého ministerstva spravedlnosti na vládní tiskové konferenci.

  Varovala však, že bude věcí soudu rozhodnout. Jednou z potenciálních překážek se může stát fakt, že německá velezrada je někdy považována za čin, který předpokládá hrozbu fyzickým násilím proti státu.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7328

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018