Pro příznivce czexitu: Británie hrozí odvetou za "absurdní" Trumpovy tarify

1. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Trumpova administrativa vyvolala obchodní válku s Evropskou unií, Kanadou a Mexikem, když oznámila uvalení vysokých cel na importovanou ocel a hliník od 1. června. Ujišťování britských brexitérů, že uzavřou samostatnou obchodní dohodu s USA, končí plány na izolovanou odvetu za americká cla. 


EU reagovala oznámením odvetných cel na americké zboží a žaluje USA u "obchodního soudu" Světové obchodní organizace, kde je jejím cílem dokázat, že Trumpova politika je ilegální.

Británie označila americký krok za "absurdní" a ministr zahraničního obchodu Liam Fox signalizoval, že může dojít k odvetným opatřením. Došlo k tomu v okamžiku, kdy Foxův úřad usiluje o uzavření dvoustranné postbrexitové obchodní dohody s USA.

Britské firmy bijí na poplach a varují před dopady obchodní války, která může poškodit všechny.

V Británii pracuje v ocelářském průmyslu zhruba 32 000 osob, většinou ve Walesu, Yorkshiru a Humberu. Odbory GMB varovaly, že tisíce pracovních míst mohou být ohroženy.

Globální trh s ocelí dlouhodobě trpí chronickou nadprodukcí, která tlačí ceny dolů. Statistika ukazuje, že hlavním aktérem nadprodukce je Čína, ale USA dovážejí přímo z Číny jen malé množství oceli. To znamená, že pokud má být odstraněn tlak z amerického ocelářství, Trumpova administrativa se musela zaměřit na EU, Kanadu a Jižní Koreu.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7797

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2018