Íránský generál: Ke stažení íránských sil z jižní Sýrie "nedojde"

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Brigádní generál Masúd Džazajrí, zástupce náčelníka štábu íránských ozbrojených sil, tvrdí, že USA a Izrael jsou zoufalí a íránsko-syrské vztahy "nebudou ovlivněny ničí propagandou". Popřel tak zprávy, podle kterých Teherán zvažuje stažení z jižní Sýrie. 


Podle generála je "největší obavou sionistického režimu přítomnost muslimských bojovníků u hranice."

Generál dále sdělil agentuře Tasnim, že "Írán a Sýrie se těší hlubokým vztahům, které nebudou poškozeny ničími propagandistickými nástroji. Na rozdíl od U.S. Army a extrémistů v regionu íránští poradci jsou v Sýrii na žádost vlády a lidu. Očekáváme den, kdy Sýrie a země v regionu budou svědky éry bez cizinců působících potíže."

V posledních dnech se objevily zprávy, podle nichž Izrael a Rusko uzavřely dohodu o stažení íránských sil z jižní Sýrie a omezení jejich přítomnosti v dalších oblastech kontrolovaných Asadovým režimem.

Podle těchto zpráv, včetně jedné od panarabského listu Aš-Šark al-Avsat se sídlem v Londýně, ruský prezident Vladimir Putin při jednáních s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem souhlasil s návrhem, aby Izrael mohl útočit na cíle v Sýrii ohrožující jeho bezpečnost, pokud nejde o instalace náležející Asadovu režimu.

Jeden izraelský představitel zprávu popřel a prohlásil, že Netanjahu sdělil Putinovi a americkému ministru zahraničí Pompeovi, že Írán musí zcela opustit Sýrii. Podle tohoto zdroje Netanjahu zdůraznil, že Izrael má v úmyslu uchovat si plnou operační volnost v Sýrii v závislosti na svých bezpečnostních potřebách.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7868

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2018