Internet se topí

22. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Když vypadne internet, život, jak ho moderní Američan zná, se zastaví, píše Alejandra Borundová. Pryč jsou roztomilé fotografie koťátek a updaty facebookových statusů - ale také signály přepínající světla semaforu a přístup lékařů k záznamům pacientů online.


Internetové připojení, které se dotýká takřka každého aspektu moderního života, závisí na rozsáhlé fyzické infrastruktuře. Optické kabely, stanice pro přenos dat a elektrárny vytvářejí síť, jež teprve umožňuje tok jedniček a nul.

Výzkum nyní ukazuje, že značná část této infrastruktury leží v cestě stoupajícím mořím.

Vědci zmapovali internetovou infrastrukturu v USA a přenesli tyto údaje na mapu ukazující budoucí hladinu moří. Zjistili, že během 15 let tisíce kilometrů optických kabelů a stovky kusů další infrastruktury zřejmě skončí na dně stoupajícího oceánu. A i když část zmíněné infrastruktury může být odolná vůči vodě, jen malá část jí byla navržena tak, aby přežila zcela pod vodou.

Fyzická struktura internetu vznikla v posledních dekádách jaksi neorganizovaně v důsledku rostoucí poptávky po připojení, přičemž kabely byly často oportunisticky položeny podél elektrického vedení, silnic a další velké infrastruktury. Ovšem telekomunikační společnosti udržují tyto údaje v režimu soukromých informací.

Paul Barford, počítačový expert z University of Wisconsin v Madisonu strávil několik let sháněním veřejně dostupných informací o umístění klíčových komponent internetu a vytvářením map. Mnohé z komponent se přitom nacházejí velmi blízko pobřeží a k jejich zaplavení stačí vzestup hladiny o řádově decimetry.

Když mapy uviděla klimatoložka University of Wisconsin Carol Barfordová, uvědomila si, že hladina moří po několik století setrvale roste a že tyto dopady globálního oteplování již ovlivňují řadu pobřežních oblastí. Rae Zimmermanová, expertka na městskou adaptaci vůči klimatické změně na New York University si uvědomila, že půjde o značný problém, protože pokud nedojde k rychlému přestěhování internetové infrastruktury, brzy se velká část ocitne pod hladinou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10390

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2019