Rusko: Brežněvovská éra stagnace je hodnocena lépe než současný režim

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Rusové nyní považují brežněvovskou éru za pozitivnější než dnešní Putinův režim, když zhruba 1/4 tvrdí, že starý režim měl k lidem blíže, byl silný, přímočarý a spravedlivější a měl více co říci než současná zkorumpovaná, odcizená, zbyrokratizovaná a krátkozraká moc. Ukázal to průzkum centra Levada.


Putinův relativně vysoký rating je pravidelně používán jako argument ve prospěch teze, že ruský lid je jednotný v pozitivním hodnocení situace. Avšak nový průzkum naznačuje, že pokud je Rusům nabídnuta takřka jakákoliv alternativa, dávají jí přednost.

To vysvětluje, proč Kreml tak tvrdě pracuje na vytvoření dojmu, že k Putinovi neexistuje alternativa. Ovšem pokud je Putin srovnáván s jinými ruskými vládci, nevychází z toho tak dobře.

Přes 80 % Rusů má za to, že obyčejní lidé nemohou ovlivnit politickou situaci - a více jak 60 % nevěří, že by toho dosáhly volby. Ve výsledku většina zůstává vůči politice odcizena.

Podle výsledků průzkumu jen "1-2 %" Rusů tvrdí, že se aktivně účastní politického života, a pouze 42-44 % sleduje politické dění. 54-57 % Rusů prohlašuje, že se o politiku nezajímá vůbec.

Taková depolitizace poskytuje současnému režimu velikou výhodu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6058

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019